Navigeer dropdown

Wetenschappers bestuderen de vreemdste deeltjes van het universum op... de Zuidpool! Ontdek tijdens deze bangelijk 'koele' Kinderlezing op 18 maart hoe men met een ondergrondse telescoop inzichten van de astrofysica, de deeltjesfysica en de kosmologie combineert.

Wist je dat we voortdurend gebombardeerd worden door minuscuul kleine deeltjes uit de ruimte, die afkomstig zijn van sterren, sterexplosies, zwarte gaten…? Wetenschappers onderzoeken deze deeltjes met allerhande detectoren, waaronder ook de IceCube telescoop, een gigantische detector die begraven ligt op één van de koudste plekken op de aarde: de Zuidpool.

Spreekt tot de verbeelding, vind je ook niet? Als je meer wil te weten komen over allerhande mysterieuze (buiten)aardse deeltjes en de fantastische IceCube detector, kom dan zeker luisteren naar onderzoekers Martin Casier (VUB) en Jan Kunnen (VUB) tijdens de Kinderlezing op zondag 18 maart!

Wie is Martin?

"Al m’n hele leven ben ik gepassioneerd door astronomie en de wetenschap van de kosmos. Als student heb ik het geluk gehad een doctoraatonderzoek te mogen doen over astrodeeltjes via de IceCube neutrino detector.

Tot de dag van vandaag blijf ik professioneel bezig met deze passie door als assistent lessen te geven aan de universiteit en door betrokken te zijn in allerlei activiteiten rondom de verspreiding van wetenschap. Op deze manier tracht ik zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met deze fascinerende wereld!" - Martin Casier (VUB)

Wie is Jan?

"Van kindsbeen af ben ik gefascineerd door de ruimte en alles wat zich daarin bevindt. Ik ben dan ook een gepassioneerd wetenschapper en lesgever.

Na 5 jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan te hebben in de IceCube collaboratie, stortte ik me in het lesgeven en het aanbrengen van wetenschappen aan kinderen en volwassenen van alle niveaus. Op deze manier hoop ik zoveel mogelijk mensen in te leiden in de wondere wereld van de wetenschap." - Jan Kunnen (VUB)

Praktisch

  • Doelgroep: 8 - 12 jaar, maar ouders, tantes, nonkels, grootouders... zijn uiteraard ook welkom!
  • Duur: 1,5 uur
  • Locatie: Kegel
  • Prijs: € 5, € 2,50 voor abonnee en UiTPAS met kansentarief.
  • ombiticket Kinderlezing: ben je van plan om voor en/of na de Kinderlezing de rest van Technopolis te bezoeken? Koop dan een combiticket Kinderlezing. Zo betaal je slechts € 2,50 voor de Kinderlezing. Als je bovendien je combiticket Kinderlezing online koopt, dan bespaar je nog eens € 1 per combiticket. Combitickets Kinderlezing kosten € 1 meer aan de kassa.
phone Zondag 18 maart, van 11u tot 12u30

IceCube Neutrino Observatorium
© Mike Lucibella, National Science Foundation

Koop nu je tickets

Wil je echt zeker zijn van je plaatsje, koop dan je tickets op voorhand online. Als de Kinderlezing niet uitverkocht is, zijn er op de dag van de Kinderlezing zelf nog tickets te koop aan de kassa. Goeie tip: ben je van plan om voor en/of na de Kinderlezing de rest van Technopolis te bezoeken? Koop dan een combiticket Kinderlezing. Zo betaal je slechts € 2,50 voor de Kinderlezing. Als je bovendien je combiticket Kinderlezing online koopt, dan bespaar je nog eens € 1 per combiticket. Combitickets Kinderlezing kosten € 1 meer aan de kassa.

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.