Navigeer dropdown

De voorbije maanden hebben teams van leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs de koppen bij elkaar gestoken. Hun missie? De online scholenwedstrijd Pitch and Play winnen! Hoe? Door een innovatieve exhibit over een wetenschappelijk topic te ontwerpen! Het meest geniale ontwerp gaat binnenkort in productie en krijgt een ereplaats in Technopolis. Het winnende ontwerp wordt bepaald door een jury en... door jou! Stem tussen 13 en 23 maart op jouw favoriete ontwerp en met een beetje geluk kom je tegen het einde van het schooljaar het resultaat eigenhandig in Technopolis uittesten.

Wat is jouw favoriete ontwerp?

De jury klaarde alvast een loodzware klus door uit alle ontwerpen de 5 meest briljante te kiezen. Nu hebben we jouw hulp nodig om mee het allerbeste ontwerp te selecteren.

Hieronder vind je een beschrijving van alle ontwerpen in willekeurige volgorde. Welk ontwerp wordt volgens jou een parel van een exhibit die je zeker zou komen uitproberen?

Alle ontwerpen op een rij...

img

Schaduwspel in coole kleuren

Ook jij hebt al wel eens leuke of gekke figuren in de schaduw gemaakt! Maar... heb jij ooit al eens kleurenfiguren gemaakt? Dat is even gemakkelijk als grijsachtige of zwarte figuren maken, alleen zijn de kleurige varianten veel leuker! Je hebt enkel 3 lampjes nodig (een rood, een groen en een blauw), een voorwerp in de buurt om op te schijnen, en je krijgt schaduwen in cyaan, magenta en geel.

Meng zelf door middel van de schakelaars kleuren, maak de gekste figuren en leer hoe de kleuren op een televisie- of computerscherm gemaakt worden! 

Ontwerp van team ORC

img

Drone-druk

Kan je een dronerace houden in de ruimte? Je kan het uittesten aan de hand van een drone onder een vacuümstolp. Verander de luchtdruk, pas zelf de kracht van de motor aan en zie hoe de drone hierop reageert. Je bestuurt de drone met tegen de achtergrond een leuke animatie, zodat je je een echte dronepiloot waant! 

Begint je fantasie al op hol te slaan? Goed! Breng je stem uit en wie weet kruip jij binnenkort achter het bedieningspanel van deze drone!

Ontwerp van team Awesome

img

LISSA-YOU can make music

Heb jij al eens nagedacht over hoe je geluid kan omzetten in beeld? Grijp een muziekinstrument en creëer aan de hand van de Lissajousfiguren die je ziet verschijnen je eigen lichtshow! Lissawat? Een Lissajousfiguur is een kromme die wordt gevormd door de baan van een punt dat gelijktijdig deelneemt aan twee onderling loodrechte harmonische trillingen. 

Jonge kinderen beleven pret met de muziekinstrumenten en de lichteffecten. Bollebozen leren bij over een gekend concept in de wiskunde.

Ontwerp van team ThinkPhysics

img

Dark, Darker, Light!

Als je door de lens van een zonnebril kijkt, wordt een deel van het licht weg gefilterd, logisch toch? Als je er nog een zonnebrillens voorhoudt, maar dan 90° gedraaid, valt er nog minder licht doorheen. Maar nu wordt het pas gek … als je nog een derde lens toevoegt tussen de twee anderen, krijg je weer meer licht!

Nee, dit is geen goocheltruc, maar pure kwantummechanica. Een fascinerende wereld die maar door weinig wetenschappers écht begrepen wordt…

Ontwerp van team Roger

img

Slowmotion

Je zou ervan versteld zijn hoe je eigen ogen je soms bedriegen! Wist je dat je met licht je ogen kan wijs maken dat een snel bewegend voorwerp stil staat of een pak trager beweegt? Als iets op een hoge frequentie ronddraait of beweegt, dan zien je ogen een wazige verschijning, omdat ze de beweging kunnen bijhouden. Als je nu een licht tegen dezelfde frequentie als het bewegend voorwerp laat flikkeren, dan lijkt het plots alsof dit voorwerp stil staat!

De truc is om de juiste frequentie te vinden om de voorwerpen vlak voor je te doen stilstaan! Durf jij de uitdaging aan? Al doende leer je bij over stroboscopen.

Ontwerp van team Limoncello

Praktisch

  • Het stemmen verloopt via de Facebook-pagina van Technopolis.
  • Je kan stemmen van 13 maart tot en met 23 maart 2018.
  • Je mag slechts 1 keer stemmen! Dat houdt in dat je maar 1 exhibit als jouw favoriet kan aanduiden.
  • Wanneer het vermoeden bestaat dat stemmen, op wat voor manier dan ook, worden gemanipuleerd, dan worden de stemmen waarop dit vermoeden rust ongeldig verklaard. Technopolis behoudt zich het recht voor iedere (andere) actie te ondernemen indien zij dit nodig acht.

Over Pitch and Play

Pitch and Play is een online wedstrijd voor leerkrachten en leerlingen uit de 3e graad van het secundair onderwijs. Deze wedstrijd werd dit schooljaar voor het eerst georganiseerd door Technopolis en heeft als doel leerlingen en leerkrachten via co-creatie actief te betrekken bij de toekomst van Technopolis. 

Het gaat om een primeur in het Vlaamse onderwijsveld, want de wedstrijd verloopt via een online gamification platform dat een virtuele ondernemersomgeving simuleert, waarbij de deelnemers een durfkapitaal krijgen van investeerders. Hiermee starten ze een virtuele activiteit op, in dit geval de creatie van een exhibit.

  

Met de steun van onze partners

  

    

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.