Navigeer dropdown

Op zaterdag 26 augustus, organiseren we voor jou maar liefst 4 science espresso's op één dag in Technopolis.

Tijdens deze marathon komen 4 wetenschappers, waarvan er eentje zelfs nog op de schoolbanken zit, naar Technopolis om te vertellen over hun onderzoek én om aan jou vragen te stellen. Wetenschappers die naar jouw mening vragen? Jawel, want geloof het of niet: wetenschappers hebben jou nodig. Voor jou is het dé kans om vragen af te vuren en om jouw visie te delen!

Wat is een science espresso?

Een science espresso is zoals een wetenschapscafé, maar dan kort en krachtig. Zoals een goeie espresso! Een wetenschapper vertelt eerst beknopt waar zij of hij mee bezig is en treedt daarna in gesprek met alle deelnemers. Een uitgelezen kans dus om vragen af te vuren of om jouw visie te delen!

Tijdens onze science espresso marathon krijg je de kans om aan maar liefst 4 science espresso's na mekaar deel te nemen. Zijn 4 espresso's te straf voor jou? Kies dan gewoon jouw favoriete topic(s).

img

Neem deel aan de volledige marathon!

Patiënten beslissen mee!

Wat patiënten denken, voelen en ervaren: daar hecht Kom om tegen Kanker heel veel waarde aan! Patiënten hebben per slot van rekening aan de lijve gevoeld wat het betekent om een bepaalde ziekte te hebben en welke geneesmiddelen hen écht geholpen hebben. Daarom maken patiënten bij Kom op tegen Kanker zelfs deel uit van het bestuur!

Kom op tegen Kanker wil nu nog een stapje verder zetten door patiënten biomedisch onderzoek te laten beoordelen. Daarom werd in 2016 een speciale patiëntencommissie opgericht. Ine hoopt dat organisaties en onderzoekers in heel Vlaanderen binnenkort evenveel belang aan de ervaring van patiënten als Kom op tegen Kanker!

Begeleider: Ine Doperé (Kom op tegen Kanker)

phone Zaterdag 26 augustus om 12u

Virussen vs. Bacteriën

De onderzoekers van morgen, die zitten nu op de schoolbanken! Het levende bewijs daarvan is Gilles. Op z’n 15e startte hij met zijn onderzoek naar bacteriofagen. Dat zijn kleine virussen die enkel een specifieke bacterie infecteren. Bacteriofagen vind je overal en zijn belangrijk om bacteriën te bestrijden, zeker voor patiënten bij wie bepaalde antibiotica geen effect meer hebben.

Gilles voerde zijn onderzoek in het kader van de World Biotech Tour, een project om jongeren zoals Gilles aan te moedigen om onderzoek rond biotechnologie uit te voeren. In Technopolis stelde hij zijn onderzoek zo goed voor aan de jury, dat hij een ticket naar een internationale conferentie in Tokio won!

Gilles die intussen al 17 jaar is, heeft zijn onderzoek sindsdien verdergezet en stelt het nu graag aan jou voor.

Begeleider: Gilles Verbinnen

phone Zaterdag 26 augustus om 14u

Weg met het stigma, hier zijn de hippe hulpmiddelen!

Je imago hangt vaak nauw samen met de producten die je gebruikt: in de positieve zin, maar helaas ook in de negatieve zin. Soms kan een product je imago of reputatie zelfs helemaal om zeep helpen! Dat product, hoe erg je het ook nodig hebt, werpt dan als het ware een vloek of een stigma over je heen. Men ziet niet langer jou, maar dat ene voorwerp. Dat overkomt vaak mensen in een rolstoel, met een kunstbeen, hoorapparaat of rollator. Want geef toe, “hip” is niet het eerste woord dat in je opkomt, als je aan deze hulpmiddelen denkt…

In de zorg denkt men in de eerste plaats aan veiligheid, maar – geef toe – het oog wil ook wat! In tegenstelling tot wat je zou denken, daagt Kristof gebruikers en ontwerpers niet uit om hulpmiddelen zo onopvallend mogelijk te maken. Hij gaat voor hippe hulpmiddelen helemaal op maat van diegene die ze gebruikt. Met op maat bedoelt hij zoveel méér dan “met de juiste afmetingen”: ze sluiten qua design en functies aan bij het unieke karakter van diegene die ermee geholpen worden. Zo wordt bijvoorbeeld een rollator geen noodzakelijk kwaad, maar een hulpmiddel op alle vlakken, zelfs voor het imago!

Begeleider: Kristof Vaes (UAntwerpen)

phone Zaterdag 26 augustus om 13u

BruBotics: robots van de toekomst

Robots zijn lang geen science fiction meer! Meer nog, robotica (de technologie achter robots) zou een oplossing voor heel wat problemen kunnen bieden. Zijn er te veel gepensioneerden en te weinig jonge mensen om de handen uit de mouwen te steken op de werkvloer? Zijn er steeds minder mensen die in de industrie werken en dreigen we niet meer op wereldniveau te concurreren? Dan steken robots toch een handje toe!

Robots spelen een belangrijke rol in de toekomst. Daarom hebben 8 onderzoeksgroepen van de Vrije Universiteit Brussel de krachten gebundeld bundelen in het Brussels Human Robotics Research Center, BruBotics. Samen onderzoeken ze hoe Human Robotics de levenskwaliteit van mensen kan verbeteren.

Misschien herinner je je het exoskelet waarin een verlamde tiener het laatste wereldkampioenschap voetbal in Brazilië letterlijk in gang trapte. Of wat dacht je van de AMP-foot, een enkel-voet prothese die zich net als een menselijke voet aanpast aan de situatie, en de CYBERLEGs, een knie-enkel-voet prothese die de gebruiker dankzij verschillende motoren een extra duwtje in de rug geeft? 

Bram gelooft dat robotica mensen toelaat hun volledig potentieel te benutten, zowel in de industrie als in de zorg. Hij vertelt wat robots vandaag al kunnen en hoe een toekomst met robots eruit kan zien.

Begeleider: Bram Vanderborght (Vrije Universiteit Brussel)

phone Zaterdag 26 augustus om 15u

Praktisch

Duur van 1 science espresso: 30 tot 60 minuten.

We raden je natuurlijk aan om aan de volledige science espresso marathon deel te nemen, want elke espresso is de moeite waard en... schudt je wakker! Zijn 4 espresso's te straf voor jou? Kies dan gewoon jouw favoriete topic(s)!

Prijs: gratis, inbegrepen in je dagticket

Alle espresso's op een rijtje:

  • 12u - 13u | Ine Doperé (Kom op tegen kanker): Patiënten beslissen mee!
  • 13u - 14u | Kristof Vaes (Universiteit Antwerpen): Weg met het stigma, hier zijn de hippe hulpmiddelen!
  • 14u - 15u | Gilles Verbinnen: Virussen vs. Bacteriën
  • 15u - 16u | Bram Vanderborght (Vrije Universiteit Brussel): BruBotics: robots van de toekomst

 

Schrijf je snel in bovenaan deze pagina!

phone Zaterdag 26 augustus 2017

Volg Sparks via

Of schrijf je hier in voor de (Engelstalige) nieuwsbrief van Sparks.

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.