Hoe kan een voertuig over water én land voortbewegen?

Dat kan door te zweven boven het (water-)oppervlak.
Een voertuig dat zich over land én water kan voortbewegen. Hoe cool is dat? In dit experiment bouwen we onze eigen hovercraft.
hovercraft lucht

Wat heb je nodig?

  • Cd
  • Plastic flessendop die je kan indrukken 
  • Ballon
  • Lijm(pistool)

Heb je geen plastic flessendop die je kan indrukken? Dan kan je ook een gewone flessendop gebruiken. Daar moet je dan eerst een gat in maken bovenaan.

bouw je eigen hovercraft materiaal
hovercraft lucht

Aan de slag!

Stap 1: Lijm de plastic flessendop in het midden op de cd, net rond het gaatje van de cd.

Stap 2:
Laat de lijm goed drogen.

Stap 3:
Ga met de lijm nog eens langs de rand van de dop.

Stap 4:
Druk de flessendop in, zodat die gesloten is.

Stap 5:
Blaas de ballon op.

Stap 6:
Draai het tuitje van de ballon een aantal keren rond. Zo kan de lucht niet meteen ontsnappen. Trek het tuitje van de ballon over de flessendop. Wat gaat er gebeuren wanneer je de flessendop opentrekt, denk je?

Stap 7:
Trek de flessendop voorzichtig open.

Wat gebeurt er?

De cd beweegt zich voort naar alle kanten.

Hoe zit dat?

De lucht in de ballon wil ontsnappen. De lucht die uit de ballon komt, gaat door de flessendop en duwt tegen de tafel. Daardoor gaat je minihovercraft als reactie de tegenovergestelde richting uit, dus omhoog. Tussen de cd en de tafel is er nu bijna geen wrijving meer. Zo kan de cd zich gemakkelijk voortbewegen.

hovercraft ballon

Waar kom je dat nog tegen?

Je maakte zonet een mini-hovercraft. Hovercrafts zijn voertuigen die zowel op het water als op het land kunnen voortbewegen. Ze worden gebruikt voor reddingsmissies op plaatsen waar je met een boot of auto niet geraakt. Je kan zo mensen redden die in de modder vastzitten of door het ijs zijn gezakt. 

Een airhockey tafel werkt op dezelfde manier: er komt lucht uit de gaatjes van de tafel, die de puck doet zweven. Daardoor is er geen wrijving tussen de puck en de tafel. Zo gaat de puck supersnel van de ene naar de andere kant.

hovercraft ballon opblazen

Leuk proefje?

Stop dan zeker niet met experimenteren. Wat als je een grotere ballon gebruikt? Of een groter schijfje? Met ons doe-blad kan je in de klas meer ontdekken over dit bijzondere proefje.

Dit doe-blad is geschikt voor kinderen van 10 t.e.m. 12 jaar.

Wetenschap en techniek:
1.1. De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren.
2.17 De leerlingen kunnen illustreren dat techniek en samenleving elkaar beïnvloeden
2.13 De leerlingen kunnen een eenvoudige werktekening of handleiding stap voor stap uitvoeren.