Vergeet niet om op voorhand je ticket(s) online te kopen en/‚Äčof je bezoek te registreren.
Respecteer je mee alle maatregelen?
Meer info

Spannende ballonnen

Waarom gebruikt de brandweer water om te blussen?
Water en vuur. We kennen ze als twee natuurelementen die het tegenovergestelde lijken van elkaar. Zo gebruikt de brandweer water om hete vlammen te doven. Maar hoe komt dat nu?

Wat heb je nodig?

  • Twee ballonnen
  • Water uit de kraan
  • 1 kaars
  • Aansteker of lucifers
Spannende ballonnen 1

Aan de slag!

Stap 1: Blaas 1 ballon op en knoop deze toe.

Stap 2: Vul een andere ballon met water tot die ongeveer zo groot is als een appel. Blaas de gevulde ballon nog wat verder op tot hij ongeveer even groot is als de andere ballon. Knoop de ballon toe.

Stap 3: Steek de kaars aan.

Stap 4: Hou de ballon met enkel lucht een tweetal cm boven de vlam.

Stap 5: Hou de ballon met water een tweetal cm boven de vlam.

Spannende Ballonnen 6
Spannende ballonnen 5

Wat gebeurt er?

De ballon met enkel lucht ontploft en de ballon met water ontploft niet.

Hoe zit dat?

Wanneer de vlam in de buurt van het water komt, neemt het water de warmte van de vlam op. Water kan immers heel veel warmte opnemen zonder dat de temperatuur ervan veel stijgt. Verder geleidt water ook heel goed de warmte. Dat wil zeggen dat in de ballon met water de warmte van de vlam verdeeld wordt over al het water dat erin zit. Zo wordt de temperatuur in de ballon niet hoog genoeg om het rubber kapot te maken.

Lucht daarentegen kan niet zoveel warmte opslaan en geleidt ook de warmte minder goed. In de ballon met lucht stapelt de warmte zich dus snel op aan het oppervlak van het rubber en zo gaat de ballon kapot.

Ook oceanen nemen veel warmte van de zon op, die ze dan via stromingen in de zee gaan herverdelen. De Golfstroom is zo’n belangrijke zeestroming: ze zorgt ervoor dat we in België heel zachte winters hebben. Ze brengt warm water van de evenaar naar onze kust. De lucht pikt die zeewarmte op en de wind voert ze naar land.

Download hier het doeblad:

Doeblad Spannende ballonnen

Welke eindtermen vink je hiermee af?

Lager onderwijs
1e graad SO

Praktische info