Update 23/10/2020 — Technopolis en Dinopolis blijven OPEN! Om ons te bezoeken heb je een online ticket en/​of een registratiebevestiging nodig.
Kom veilig op bezoek
Supersnelle peper

Test hoe zeep werkt

Waarom kan je beter je handen met zeep wassen?
Een experiment over oppervlaktespanning en hoe die te verbreken

Wat heb je nodig?

  • Een diep bord gevuld met water
  • Gemalen peper
  • Afwasmiddel
Supersnelle peper2

Aan de slag!

Stap 1: Strooi wat peper in het bord met water

Stap 2: Laat nu een druppel afwasmiddel vallen in het midden van het bord


Wat gebeurt er?

Resultaat van de proef toevoegen

Hoe zit dat?

Watermoleculen trekken elkaar aan. Daardoor vormt het wateroppervlak een soort vliesje. Dat vlies is erg sterk, men zegt dat water een grote 'oppervlaktespanning' heeft.

Door de oppervlaktespanning spreidt water zich niet uit tot een dunne film, maar trekt het samen tot plasjes en druppels. Het zorgt er ook voor dat kleine insecten op water kunnen lopen, en dat je een naald of een paperclip kan laten drijven. Door die oppervlaktespanning kunnen ook gemalen peperkorreltjes op het watervliesje blijven liggen.

Afwasmiddel verlaagt de oppervlaktespanning. Daardoor 'zwemt' de peper vliegensvlug naar de rand van het bord wanneer je er een druppel afwasmiddel in laat vallen. Aan de rand houdt de oppervlaktespanning immers het langste stand.

Zepen (o.a. afwasmiddel) zorgen er dus voor dat water beter zijn werk kan doen. Zeepwater trekt dieper in de vezels van je kleding, spreidt zich wel uit tot een dunne film op je ramen en zorgt ervoor dat elk klein plekje op je handen grondig kan worden schoongemaakt. Dat is belangrijk, want onze huid scheidt vetten af waarin ziekteverwekkende bacteriën en virussen een onderkomen kunnen vinden. Door je handen te wassen met water en zeep kunnen de zeepdeeltjes deze vetten omsluiten en worden ze zo weggespoeld.

Supersnelle peper3

Ben je leerkracht? Klik dan op onderstaande knoppen om te ontdekken hoe dit in jouw lessen past.

Lager onderwijs

Praktische info