Insectopia

Reuzeninsecten gespot in ons bos!
Binnenkort
KO & LO
Wat kriebelt daar in het bos achter Technopolis? Trek je wandelschoenen aan en stap binnen in Insectopia, de enige plek op aarde waar insecten tot wel 5 meter groot zijn. Komen ze van een andere planeet? Hebben ze te veel gegeten? Of zijn ze het resultaat van een uit de hand gelopen wetenschappelijk experiment? We rekenen op jou om dat na de zomervakantie te ontdekken!

Kruip in de wereld van insecten

In Insectopia wonen maar liefst 32 uit de kluiten gewassen kriebelbeesten. Nog niet lang geleden verbleef er ook een team onderzoekers, maar... om een of andere reden hebben ze hun kamp verlaten. Liep hun onderzoek vast? Hebben ze iets te verbergen? We weten enkel dat we dringend nieuwe onderzoekers nodig hebben. Sta jij bekend als een curieuzeneus die niet bang is van een uitdaging? Dan ben jij diegene die we zoeken om te ontdekken waarom onze zespotige vrienden zo gegroeid zijn.

En oh ja, geen schrik als je plots voelsprieten ziet bewegen of als ze hun kop draaien: ze doen geen vlieg kwaad. Echt!

Wat kriebelt daar?

Een bosmier die sterker is dan een bodybuilder, een kakkerlak die sist als een slang, een vuurvliegje dat niet bang is van het donker, een termiet die gek is op hout... In Insectopia vind je de meest fascinerende insecten. Je kwam ze allemaal wel al eens tegen, maar - geloof ons - zo zag je ze nog nooit. Bereid je nu al voor op superlange voelsprieten, megagrote poten, gigantische angels, superbrede vleugels en enorme ogen...

Wedden dat je de volgende keer even vol verwondering blijft stilstaan als je een bijtje ziet voorbij zoeven of een kolonie mieren aan het werk ziet?

INSpECTeer en leer

Je vergrootglas mag je thuis laten en je vangnet ook. Om te leren wat de insecten in Insectopia zo bijzonder maakt, hoef je vooral goed te kijken en je oren te spitsen. Video’s, infoborden en luisterverhalen wijzen je de weg doorheen ons buitengewone insectenbos.  

Kriebelshop

Kan je niet genoeg krijgen van insecten? In onze kriebelshop hebben we massa’s spelletjes, gadgets, knutselpakketten… om zelfs het bezigste bijtje nog dagenlang zoet te houden.

Kom je met familie of vrienden?

  Tickets zijn binnenkort verkrijgbaar via onze website. Je hebt een apart ticket nodig voor een bezoek aan Insectopia. Een ticket voor Technopolis geeft je geen toegang tot ons insectenbos. Technopolis-abonnees kunnen Insectopia gratis bezoeken, maar moeten wel hun plekje reserveren via onze website.
  Insectopia gaat open vanaf oktober 2021. De insecten blijven tot september 2022 bij ons.
  Insectopia is de moeite voor (heel) jong en oud. De opdrachten werden bedacht voor kinderen van 6 jaar en ouder.
  Ben je 6 jaar of ouder? Dan kan je aan de ingang een gratis doe-boekje boordevol opdrachten oppikken om je zoektocht nog spannender te maken.

  Kom je met je klas?

  Kom je enkel voor Insectopia, dan betaal je € 3,00 per leerling. Bezoek je ook Technopolis, dan kost een toegangsticket voor Insectopia slechts € 2,00 per leerling. Gratis toegang voor 1 leerkracht LO en 2 leerkrachten KO per 15 leerlingen.
  Je kan Insectopia met je klas bezoeken vanaf 1 oktober 2021 tot september 2022 op maandagen, donderdagen en vrijdagen.
  We bevelen Insectopia aan voor kleuters en leerlingen uit het lager onderwijs.
  Maak je bezoek aan Insectopia compleet met ons gratis educatief pakket, gratis doe-kaart en nog vele andere extra's voor als het kriebelt om nog meer bij te leren over insecten. Niet vergeten om deze extra's te reserveren!

  Heb je een rolstoel nodig?

  Om de fauna en flora in ons bos niet te veel te verstoren, werd een niet-verhard wandelpad aangelegd. Dat maakt het terrein helaas iets minder toegankelijk voor rolstoelen of buggy's. Op aanvraag via info@technopolis.be kunnen we voor jou wel een rolstoel voorzien die geschikt is voor in het bos.

  Insectopia is een tentoonstelling van Dino Don Inc, de maker van Dinopolis (de vorige buitenexpo van Technopolis).

  Ben je leerkracht?

  Een klasbezoek aan Insectopia kan je helpen om volgende eindtermen en ontwikkelingsdoelen te realiseren.

  Wetenschappen en Techniek

  1.2 De kleuters tonen een explorerende en experimenterende aanpak om meer te weten te komen over de natuur. 

  1.3 De kleuters kunnen met hulp van een volwassene, eenvoudige bronnen hanteren om meer te weten te komen over de natuur. 

  1.5 De kleuters kunnen in verband met voortplanting van mensen en dieren, illustreren dat een levend wezen steeds voortkomt uit een ander levend wezen van dezelfde soort. 

  1.6 De kleuters kunnen illustreren dat de geboorte van mens en dier wordt voorafgegaan door een periode van gedragen worden door de moeder of door de ontwikkeling in een ei. 

  1.13 De kleuters tonen een houding van zorg en respect voor de natuur. 

  Wetenschappen en Techniek

  1.1 De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren.

  1.5 De leerlingen kunnen bij organismen kenmerken aangeven die illustreren dat ze aangepast zijn aan hun omgeving.

  1.6 De leerlingen kunnen illustreren dat de mens de aanwezigheid van organismen beïnvloedt.

  1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

  1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.