Boek nu al je klasbezoek voor volgend schooljaar!
Meer info
Technopolis is open
van 9u30 tot 17u
Food for the Future

Food for the Future

Gratis workshop- en interactieve lezingenreeks
Volzet
3e gr. ASO & TSO
Zeespaghetti, insectenburgers, vlees uit een laboschaaltje, snacks op basis van bierafval… Dat klinkt… eh… lekker? Wen maar aan de gedachte, want binnen enkele decennia zou het weleens dagelijkse kost kunnen zijn. Niet omdat smaken veranderen, maar omdat we nu eenmaal op een meer duurzame manier met onze voedselbronnen moeten leren omspringen. Tijdens de smaakmakende workshop- en interactieve lezingenreeks “Food for the Future” op dinsdag 20 oktober geven we je leerlingen een exclusieve blik achter de schermen van onze hoogtechnologische en innovatieve voedingsindustrie.

Op het menu

Maak kennis met zes fijnproevers en voedselexperten die zich vastbijten in de toekomst van de voedingsindustrie. Zij geven je leerlingen een voorproefje (letterlijk én figuurlijk) van wat er binnenkort op hun bord kan liggen. Een kleine waarschuwing: na Food for the Future zouden je leerlingen weleens "goesting" in een job in de voedingsindustrie kunnen krijgen!

Lore Mennes (Strativeg)

Lore won samen met haar team in 2019 de Ecotrophelia-wedstrijd van de voedingsindustrie. Hun uitdaging was de ontwikkeling van een innovatief en ecologisch voedingsproduct. Het resultaat werd een groentebladerdeeg, als gezonder en smaakvoller alternatief met 30% groenten. Als kers op de taart werden Lore en haar team zelfs uitgenodigd voor de Europese finale in Keulen!

Reserveer alvast je tafeltje en maak kennis met Lore. Zij vertelt je alles over de technologische achtergrond bij haar groentebladerdeeg en over haar start-up.

Lowieze Lenaerts (Kombucha)

Over de gezondheidsbevorderende effecten van Kombucha werd al veel geschreven. Vast staat dat dit gefermenteerd drankje probiotica bevat: micro-organismen waarmee we onze darmflora en daarmee ook ons immuunsysteem ondersteunen. Met een betere spijsvertering en een betere afweer tegen ziekmakers als gunstig effect. Kombucha helpt ook bij het ontgiften en zou goed zijn voor de gewrichten. Een toverdrankje?

Lowieze onthult het mysterie. Net als Lore droomt Lowieze trouwens van haar eigen start-up.

Michelle Holtappels - StixFresh

Wist je dat het jaarlijkse afval van Europese gezinnen tot bijna 50% uit vers fruit en groenten bestaat? Om dit verlies tegen te gaan ontwikkelde StixFresh een sticker die fruit tot twee weken langer vers kan houden! Deze stickers bevatten stoffen van natuurlijke oorsprong die een beschermende laag rond het fruit vormen om zo de ontwikkeling van schimmels tegen te gaan. Hiermee werkt StixFresh aan een duurzame oplossing om voedselverlies te verminderen in onze maatschappij.

Arlette van Hove (Yakult)

Ze zijn overal: rondom je, op je, in je en ja ook op je bord! We hebben het over micro-organismen.

Nog al te vaak denken we bij micro-organismen zoals bacteriën aan ziektes, infecties en besmettingen. Maar ze doen ook veel goede, wonderlijke en noodzakelijke dingen in de natuur en in ons lichaam.

Duik mee in de wereld van het onzichtbare!

Els Vandenberghe (Taura)

De consument stelt steeds strengere eisen aan wat hij eet. Gezondheid, duurzaamheid, prijs, … spelen allemaal een rol bij de keuzes die hij maakt. Maar het állerbelangrijkste argument om een voedingsmiddel te kopen is nog steeds SMAAK. Smaak is een heel complex en intrigerend gegeven, waar ze bij IFF en Taura by IFF alles van kennen.

Wij geven jullie graag een voorproefje van wat de wereld van aroma's te bieden heeft.

Karin Voordeckers (KU Leuven & VIB)

Heb je je al ooit afgevraagd waarom elk bier een specifieke smaak en geur heeft? Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is de gist die gebruikt wordt om het bier te maken: bij het omzetten van suikers maakt deze gist niet enkel alcohol (ook belangrijk natuurlijk!), maar ook verschillende aroma- moleculen. Het labo van prof. Kevin Verstrepen (KU Leuven – Vlaams Instituut voor Biotechnologie) verzamelt en kweekt gisten met uitzonderlijke (aroma-)eigenschappen.

Kom zeker eens een kijkje nemen (én ruiken!) en ontdek of jij de verschillende geuren kan herkennen!

Recept (of enkele praktische zaken)

Alle deelnemers krijgen eerst samen een korte intro “voorgeschoteld”. Daarna verdelen we de deelnemers in kleine groepjes en werken we met een doorschuifsysteem. Zo kan iedereen van het volledige menu van workshops en interactieve lezingen proeven!

Food for the Future is reeds volzet.
Gratis!
Je kan met je leerlingen gratis aan dit café deelnemen zonder apart een klasbezoek te boeken. Wens je toch voor of na het wetenschapscafé Technopolis te bezoeken, dan kan je dat in het inschrijvingsformulier aanduiden. In dat geval betaal je € 7,20 toegang per leerling.
Leerlingen uit de 3e graad ASO en TSO
Max. 75 deelnemers
Dinsdag 20 oktober 2020, van 9u tot 12u
In STEK, de nieuwe zone voor 14- tot 18-jarigen in Technopolis

Dit smaakt naar meer?

Aan Food for the Future kan je niet meer deelnemen, want deze workshop- en lezingenreeks is reeds volledig volzet. Niet getreurd! In het voorjaar van 2021 staan er nog twee gratis events over voeding voor leerlingen van de derde graad secundair op het menu!

Vork
Nieuw
3e gr. SO

Food for Thought

Tijdens het gratis wetenschapscafé Food for thought” gaan leerlingen op dinsdag 16 maart 2021 in gesprek met experten uit de Belgische voedingsindustrie. 

Ontdek er alles over
Voedingsfabriek
Nieuw
3e gr. TSO

Pop-up Voedingsfabriek

Op dinsdag 11 mei 2021 zetten we in Technopolis de deuren naar de fascinerende wereld van de voedingsindustrie open.

Ontdek er alles over