Technopolis is gesloten, maar blijft digitaal open. Abonneer je op onze socialemediakanalen en ontdek hoe je je keuken omtovert tot een #LockdownLab!
Meer info
Technopolis is gesloten
Vork

Food for Thought

Een gratis wetenschapscafé over voeding
Nieuw
3e gr. SO
De voedingsindustrie staat voor heel wat uitdagingen. Uitdagingen waar jouw leerlingen ongetwijfeld een mening over hebben. Geboren en opgegroeid in de 21e eeuw zijn ze zich meer dan ooit bewust van het belang van duurzame maatregelen voor de toekomst en dus ook van wat op hun bord ligt. Tijdens het gratis wetenschapscafé “Food for thought” gaan leerlingen uit de 3e graad secundair in gesprek met experten uit de Belgische voedingsindustrie.

Het wetenschapscafé Food for Thought zou normaalgezien op 21 april plaatsvinden. In het licht van de coronacrisis werd echter beslist om deze activiteit naar een latere (nog te bepalen) datum te verplaatsen. Technopolis volgt alle maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad om de verspreiding van het coronavirus (Covid-19) te beperken strikt op. We blijven in de tussentijd online je wetenschapshonger stillen.

Wat staat er op het menu?

  • Voorgerecht: introductie en voorstelling van de experten
  • Hoofdgerecht: een gezonde mengeling van deze en tal van andere topics:
    • Ben jij ervan overtuigd dat het verpakken van voedingsproducten en dranken beter kan en moet?
    • Vraag jij je af welke maatregelen de Belgische voedingsindustrie nu al neemt op het gebied van duurzaamheid?
    • Kies jij nog altijd voor het vertrouwd stukje vlees of ben je toe aan het eten van plantaardige vleesvervangers of insecten? Of wat dacht je van kweekvlees? Wat houdt je tegen?
    • Sommige wetenschappers vermoeden dat de voedselbehoefte tegen 2050 zal verdubbelen. Zullen jouw kinderen dan honger lijden?!
  • Dessert: (bitter)zoete wrap up van de gesprekken afgekruid met pittige vragen

Aan tafel met experten!

Zetten jouw leerlingen hun tanden in de uitdagingen van de Belgische voedingsindustrie? Tijdens het wetenschapscafé gaan ze in gesprek met tal van experten uit de voedingssector, waaronder:

  • Liesje De Schamphelaire, Environmental Affairs & Energy Advisor, Fevia
  • Nick Deschuyffeleer, Food Policy Manager, Fevia
  • Charlotte Boone, Knowhow & Inspiration Manager, Program Manager 'New & Shifting Resources', Flanders’ FOOD
  • Peter Ragaert, Project Manager, Pack4Food en professor Verpakkingstechnologie bij UGent
  • Martijn van de Walle, ECOnsultant bij sMarty Greenz

Deze experten, hoeveel ze ook weten, nemen niet het voortouw. Tijdens het wetenschapscafé nemen je leerlingen het woord: zij krijgen de kans om laten weten waar ze wakker van liggen en welke ideeën ze hebben om de voedingsindustrie duurzamer te maken.

Recept (of enkele praktische zaken)

Gratis!

Je kan met je leerlingen gratis aan dit café deelnemen zonder apart een klasbezoek te boeken. Wens je toch voor of na het wetenschapscafé Technopolis te bezoeken, dan kan je dat in het inschrijvingsformulier aanduiden. In dat geval betaal je € 6,90 toegang per leerling.
Leerlingen uit de 3e graad secundair
Max. 75 deelnemers
Opnieuw te bepalen
In STEK, de nieuwe zone voor 14- tot 18-jarigen in Technopolis

Voeding, dagelijkse kost voor

  • Fevia, de ledenfederatie van de Belgische voedingsbedrijven. Zij behartigt de belangen van de bedrijven.
  • Flanders’ FOOD, het kennis- en innovatiecentrum van de Vlaamse voedingsindustrie
  • Pack4Food, een consortium van Vlaamse onderzoeksinstellingen en 72 bedrijven, actief in de verschillende sectoren betrokken bij het verpakken van levensmiddelen. Pack4Food stimuleert innovatie in voedselverpakking.
  • sMarty Greenz, adviseur aan festivals & events, organisator eco-workshops & talks en leverancier plantgebaseerde catering