Hoe keer je een glas water om zonder te morsen?

Dit proefje lijkt wel een goocheltruc!
Een glas water ondersteboven houden zonder te morsen? Het kan met wat hulp van de lucht om ons heen.
Water ondersteboven 9

Wat heb je nodig?

  • Gladde postkaart
  • Glas water

Aan de slag!

Stap 1: Vul een glas tot aan de rand met water. Leg er een postkaart op.

Stap 2:
Neem het glas op en keer het met een soepele beweging ondersteboven, terwijl je met je andere hand de kaart goed op haar plaats houdt. Zorg dat er geen lucht tussen de kaart en het glas naar binnen lekt.

Stap 3:
Wat gaat er gebeuren als je de kaart voorzichtig loslaat, denk je? Test het uit.

Wat gebeurt er?

Wanneer je het glas omdraait, blijft de kaart hangen. Het water blijft op zijn plek en je morst niet!

Hoe zit dat?

Rond ons zit lucht. We kunnen de lucht niet zien, maar die onzichtbare lucht drukt naar alle kanten. De lucht drukt dus ook op de postkaart. In de fles zit geen lucht, alleen maar water. De lucht drukt harder op de kaart dan het water in de fles. Daarom blijft die hangen. Niet alleen de kracht van de lucht houdt de kaart op zijn plaats. Ook​“plakken” het water en de kaart een beetje aan elkaar. Dat komt doordat de waterdeeltjes en de plastic- of kartondeeltjes van de kaart elkaar aantrekken.

Water ondersteboven 6

Waar kom je dat nog tegen?

Als de lucht zo sterk is, waarom voel je die dan niet continu drukken op je lichaam? Dat komt omdat in ons lichaam ook heel wat lucht zit. Denk maar aan je longen, je oren en je neus. De druk van de lucht binnen ons lichaam is ongeveer hetzelfde als die buiten ons lichaam. Daardoor merk je er meestal dus niets van.Maar af en toe voel je wel degelijk de luchtdruk, of toch de verandering ervan. Bijvoorbeeld als de luchtdruk daalt tijdens het opstijgen met het vliegtuig of bij het klimmen in de bergen. Het gevolg? Ploppende oren! Het​‘teveel’ aan lucht binnenin je oren ontsnapt, zodat het drukverschil verdwijnt.