Los jij dit waterraadsel op?

Hoe krijg je een flesje water zo snel mogelijk leeg… zonder het leeg te gieten?
Er is een makkelijke truc, maar de truc ontdekken is niet zo makkelijk. Hoe snel heb jij het door?
Waterraadsel

Wat heb je nodig?

  • Glazen flesje gevuld met water
  • Rietje met een knik
  • Bekertje of ander opvangbakje

Aan de slag!

Stap 1: Zet het flesje op tafel.

Stap 2: Steek het rietje in de fles.

Stap 3: Dit is het waterraadsel: Haal zo snel mogelijk al het water uit het flesje, terwijl het flesje op de tafel blijft staan en het water niet in je mond komt.” Denk eerst goed na. Wat zou de truc kunnen zijn? Heb je iets in gedachten? Probeer het dan uit. Daag ook eens iemand anders uit.

Wat gebeurt er?

Dit is de truc: breng je mond aan de flesopening, over de knik van het rietje. Zorg ervoor dat de flesopening goed is afgesloten en blaas krachtig in het flesje. Het water stroomt nu via het rietje in het bekertje. Ziezo!

Shutterstock 112511786

Hoe zit dat?

In de fles zit niet alleen water, maar ook… lucht! Die lucht kan je niet zien: ze is onzichtbaar. 

Sluit je de fles goed af en blaas je? Dan blaas je heel wat extra lucht in de fles. Doordat de lucht in de fles niet weg kan, bouwt de druk op. De lucht gaat dan heel hard op het water duwen. Zo hard dat het water door het rietje wordt geduwd en het eruit stroomt.

Waar kom je dat nog tegen?

Dat lucht best sterk is, merk je ook als je een ballon opblaast. Je blaast veel lucht in de ballon. Die kan niet weg, dus de druk bouwt op. De lucht gaat dan zo hard op de ballon duwen dat het rubber van de ballon uitrekt en hij groter wordt.

Wetenschap en techniek:
1.2 De leerlingen kunnen, onder begeleiding, minstens één natuurlijk verschijnsel dat ze waarnemen via een eenvoudig onderzoek toetsen aan een hypothese.