Een zeepbel in de vorm van een kubus. Bestaat dat?

Dacht jij dat zeepbellen altijd rond moesten zijn? Wacht maar!
In dit experiment maken we gebruik van de krachten van zeepsop om eens een zeepbel in een andere vorm te maken.
20200824 Technopolis 16

Wat heb je nodig? 

Voor het zeepsop:

  • 1 liter water 
  • 125 ml Dreft 
  • 30 ml honing of glycerine 
  • Een kom met hoge wanden

Voor de kubus:

  • 4 pijpenragers
  • Eventueel plastic rietjes 
  • Gewone bellenblaas of een extra pijpenrager
20200824 Technopolis 1

Aan de slag!

Maak het zeepsop.

Giet alle ingrediënten’ voor je zeepsop samen in de kom. Ja, zelfs de honing/​glycerine! Denk je dat die voor de smaak dient?

Maak de kubus.

Stap 1: Knip 3 pijpenragers in 2. Nu heb je 6 kleine pijpenragers en nog 1 grote.

Stap 2: Plooi de 6 kleine pijpenragers in 2. Maak er een rechte hoek van.

Stap 3: Maak de 6 stukken vast aan elkaar op zo’n manier dat je een kubus krijgt. Wil je een stevigere kubus? Doe dan aan elke zijde van de kubus een stuk plastic rietje. Of bedenk jij nog een manier om de kubus te verstevigen?

Stap 4: Maak de vierde pijpenrager vast aan een hoek van de kubus.

Stap 5: Houdt de kubus vast aan die laatste pijpenrager en dompel de kubus een paar seconden onder in het zeepsop. Wat verwacht je te zien als je de kubus er uit haalt?

Stap 6: Haal de kubus eruit en schud zachtjes.

Stap 7: Laat met de gewone bellenblaas een gewone bel in de kubus vallen.

Tip: Als je geen bellenblaas hebt, kan je er één maken van je extra pijpenrager. Maak een lus aan het uiteinde van die pijpenrager. Op die manier heb je een zelfgemaakte bellenblaas.

20200824 Technopolis 12
20200824 Technopolis 15

Wat gebeurt er?

Dankzij die honing/​glycerine krijg je een stevige zeepbel die niet snel knapt. Je krijgt zelfs een heel speciale zeepbel. Als alles goed gaat, zie je in het midden van je knutselwerk een zeepbel in de vorm van een kubus.

Hoe zit dat?

De wand van een zeepbel bestaat uit een laagje water tussen twee laagjes zeep. Dat noemen we een vliesje. Wanneer je blaast door een gewone bellenblaas, blaas je lucht in het vliesje. Het vliesje sluit zich rond de lucht en je krijgt een bel. In dit experiment maak je met water en zeep een wel heel speciale zeepbel.

Wanneer je de kubus in het zeepsop stopt, zie je dat de verschillende vliesjes in het midden van de pijpenrager-kubus aan elkaar blijven plakken. Dat komt omdat de zeepdeeltjes in de vliesjes elkaar aantrekken. Als je een zeepbel laat vallen in de pijpenrager-kubus, blijft die ook plakken.

Doordat elk vliesje zich steeds zo klein mogelijk probeert te maken, krijgt de bel de vorm van een kubus.

Waar kom je dat nog tegen?

Zeepbellen komen we natuurlijk ook tegen in ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld badschuim waarbij het neervallende water van de kraan er voor zorgt dat je (zeep)water opspat en er zo steeds een klein beetje lucht gevangen’ wordt in een zeepbel. En heel veel kleine zeepbelletjes bij elkaar, dat vormt schuim.

Leuk proefje?

Stop dan zeker niet met experimenteren. Met ons doe-blad kan je thuis of in de klas naar hartenlust meer ontdekken over dit bijzondere proefje.

Dit doe-blad is geschikt voor kinderen van 6 t.e.m. 9 jaar.

20200824 Technopolis 16
Wetenschap en techniek:
1.1 De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren
2.13 De leerlingen kunnen een eenvoudige werktekening of handleiding stap voor stap uitvoeren.
Wiskunde:
3.2 De leerlingen kunnen op basis van volgende eigenschappen de volgende meetkundige objecten herkennen en benoemen: a) in het vlak: punten, lijnen, hoeken en vlakke figuren (driehoeken, vierhoeken, cirkels); b) in de ruimte: veelvlakken (kubus, balk, piramide) en bol en cilinder.