Technopolis is open
van 9u30 tot 17u
Zit er echt ijzer in cornflakes

Zit er echt ijzer in cornflakes?

Test uit wat de zin ‘verrijkt met ijzer’ precies wil zeggen!

Opgelet

Spring voorzichtig om met het ijzer dat je geïsoleerd hebt uit de ontbijtgranen. Het is niet meer geschikt voor consumptie, kan huidirritatie veroorzaken en brengt ernstige schade toe als het in je ogen terechtkomt. Zolang je het ijzerpoeder in het papje laat, is er geen gevaar.

Wat heb je nodig?

  • Weegschaal
  • 100 g cornflakes (verrijkt met ijzer - zie verpakking)
  • Maatbeker
  • 0,5 l warm water
  • Mixer of blender
  • Afsluitbaar plastic zakje
  • Magneet (hoe sterker, hoe beter - bijvoorbeeld een neodymium-magneet)

Wees voorzichtig met sterke magneten: lees de veiligheidsinstructies na!

Zit er echt ijzer in cornflakes6

Aan de slag!

Stap 1: Voeg de cornflakes bij het water en laat even weken.

Stap 2:
Mix het mengsel uitgebreid, tot de cornflakes zo fijn mogelijk vermaald zijn.

Stap 3:
Giet het cornflakes-met-water-papje in het zakje en sluit af.

Stap 4:
Leg het zakje op tafel en spreid de pap uit over het ganse zakje.

Stap 5:
Beweeg met de magneet over het zakje en werk richting één bepaalde hoek.

Steek de magneet NIET in de zak, want het ijzerpoeder is zo hardnekkig dat je het waarschijnlijk nooit verwijderd krijgt!

Wat gebeurt er?

In de hoek van het zakje hoopt zich een hoeveelheid zwarte korreltjes op. Dat is het ijzer dat aan de cornflakes toegevoegd werd om de cornflakes te ‘verrijken met ijzer’.

Zit er echt ijzer in cornflakes 2

Hoe zit dat?

We moeten toegeven dat we ook zelf even in de ogen wreven toen we met een magneet kleine, zwarte deeltjes uit een papje van gemixte cornflakes haalden. Maar hé: wetenschap liegt niet.

Producenten van cornflakes voegen ijzer toe in fijngemalen vorm. Dat is een ander soort ijzer dan er van nature aanwezig is in bijvoorbeeld spinazie of rood vlees. In de natuur komt ijzer voor in ionen-vorm: Fe2+ en/of Fe3+. Zulke ijzerionen kan je lichaam makkelijk opnemen. Het ijzer toegevoegd aan cornflakes is metallisch ijzer. Metallisch ijzer wordt in je maag (gedeeltelijk) geoxideerd tot ijzerionen.

Waar we dat ijzer voor nodig hebben en waarom men niet gewoon ijzer-ionen toevoegt aan cornflakes, kan je lezen op onze blog.

Ben je leerkracht? Klik dan op onderstaande knoppen om te ontdekken hoe dit proefje in jouw lessen past.

Lager onderwijs
1e graad SO
2e & 3e graad SO