Technopolis on Tour experiment

Technopolis on Tour 2020-2021

Ten gevolge van Covid-19 alle shows t.e.m. kerstvakantie geschrapt
KO, LO & SO
Technopolis trekt ook in het schooljaar 2020-2021 op tournee doorheen Vlaanderen met een reeks boeiende wetenschapsshows voor scholen! Voor leerlingen van het lager onderwijs hebben we twee gloednieuwe shows ontwikkeld en voor het eerst bieden we ook een show voor het secundair aan. Kijk snel waar en wanneer Technopolis in jouw buurt is en trakteer je leerlingen op een verbluffende show zonder dat jij een volledige daguitstap hoeft te regelen.

Niets dan voordelen voor jou!

Hoe leuk ons aanbod ook is, het is onmogelijk om álle leerlingen en leerkrachten te overhalen om naar Technopolis te komen. Toch willen we echt iederéén bereiken en enthousiast maken over wetenschap.

Daarom organiseert Technopolis in het schooljaar 2020-2021 opnieuw een tour doorheen Vlaanderen. En dat heeft niets dan voordelen. Zo hoef je geen volledige daguitstap te regelen of voor vervoer te zorgen om een spectaculaire wetenschapsshow met de kwaliteitsstempel van Technopolis bij te wonen.

Als je wil, kunnen we ook rechtstreeks naar jouw school komen! In dat geval moet je wel zelf een zaal zorgen waar minstens 100 leerlingen tegelijk een show kunnen bijwonen.

Technopolis on Tour in het nieuws

Jouw deelname aan Technopolis on Tour kan trouwens de ideale gelegenheid zijn om jouw gemeente, bedrijf, cultuurcentrum... op een positieve manier onder de aandacht te brengen in de media.

Tuut tuut! We zijn onderweg naar...

Kijk snel of Technopolis naar jouw buurt komt en of we langskomen met shows voor het basisonderwijs of voor het secundair onderwijs.

Door de coronacrisis zijn we genoodzaakt om Technopolis on Tour voorlopig tot na de kerstvakantie uit te stellen.

Basisonderwijs

 • Leuven: 4 en 5/02/2021
  Campus Group T, Andreas Vesaliusstraat 13 bus 2600
 • Linkebeek: 23/03/2021
  GC De Moelie, Sint-Sebastiaanstraat 14
  Reservatie niet via Technopolis
 • Maldegem: 29 en 30/03 & 1/04/2021
  K-Ba, Mevr.Courtmanslaan 82
 • Ninove: 11, 12, 14 en 15/01/2021
  De Kuip (zaal jeugdcentrum), Parklaan 1
 • Alken: 26/01/2021
  GC Taeymans, Laagdorp 29
  Reservatie niet via Technopolis
 • Gent: 1 en 2/02/2021
  KU Leuven Technologiecampus Gent, Gebroeders De Smetstraat 1
 • Kontich: 22, 23 en 25/02/2021
  Het Halfdiep, Duffelsesteenweg 145
 • Brecht: 8, 9 en 11/03/2021
  OC 't Centrum, Dorpsstraat 73
 • Eeklo: 25 en 26/03/2021
  GO! Atheneum en leefschool De Tandem, Eikelstraat 41
 • Harelbeke: 26, 27 en 29/04/2021
  CC Het spoor, Eilandstraat 6
 • Hulste: 30/04/2021
  Dorpshuis De Rijstpekker, Kasteelstraat 13
 • Balen: 3, 4, 6 en 7/05/2021
  Vrije Tijdscentrum de Kruierie, Bevrijdingsstraat 1
 • Brasschaat: 17, 18, 20 en 21/05/2021
  Theater Hemelhoeve, Azalealaan 1 (vroeger Gemeentepark 8)
 • Houthulst: 8/06/2021*
  GC Dorpshuis - Mgr. Schottestraat 1
  *Gratis, met dank aan de organisator.

Secundair onderwijs

 • Hasselt: 8 en 9/02/2021
  Hogeschool PXL, Elfde Liniestraat 24
 • Herk-de-Stad: 2/03/2021 (VOORBEHOUDEN)
  CC De Markthallen, Markt 2
 • Eeklo: 11 en 12/03/2021
  GO! atheneum en leefschool De Tandem, Eikelstraat 41
 • Sint-Truiden: 22 en 23/03/2021
  CC de Bogaard, Capucinessenstraat 8
 • Gent: 20 en 21/05/2021
  KU Leuven Technologiecampus Gent, Gebroeders De Smetstraat 1

Hoe reserveren?

Alle boekingen verlopen via onze online reservatiemodule, behalve als het anders aangegeven staat in de lijst op deze pagina.

We zoeken extra haltes!

Technopolis on Tour is een succes dankzij de medewerking van talloze steden, gemeenten, bedrijven, onderwijsinstellingen, cultuurcentra... die de voorbije schooljaren gratis een locatie ter beschikking stelden. Ken jij een auditorium, polyvalente zaal, parochiezaal... die Technopolis gedurende 2 tot 4 schooldagen kan gebruiken? Laat het ons dan zeker weten.

... met een reeks verbluffende shows!

Op het programma staan vier verschillende shows, volledig uitgewerkt op maat van jouw leerlingen en aansluitend bij de eindtermen. In de Technopolis on Tour 2020-2021 staan gloednieuwe shows voor het lager onderwijs op het programma. In samenwerking met ERLNMYR bieden we bovendien voor het eerst een show voor leerlingen uit de eerste graad secundair aan.

Technopolis on Tour lucht
1e, 2e en 3e kleuterklas

Speel met lucht

Voor kleuters die de wereld nog volop aan het ontdekken zijn, lijkt niets onmogelijk. En van Technopolis krijgen ze nog gelijk ook. Want wedden dat frietjes kunnen vliegen en dat je over ballonnen kunt lopen zonder dat ze springen? Allemaal dankzij een frisse lading lucht en een flink pak wetenschap.

Spelenderwijs ontdekken de kleuters dat lucht niet niks’ is. Charlie vertelt over hoe hij elk diertje in nood kan helpen en gebruikt hiervoor, jawel lucht’. Deze show zit boordevol leuke ontdekkingen die de nieuwsgierigheid van je kleine bengels verder aanwakkeren.

40 min.

20200204 Technoplois on Tour 59
Nieuw
1e, 2e en 3e leerjaar LO

Rond Bo(llen)

Er is niets zo leuk als cadeautjes uitpakken! Zo leuk, dat wat er precies in zit niet altijd het belangrijkste is… Toch? Zo is voor Bo Bolleboos vooral de vorm belangrijk. Een pakje in de vorm van een kubus, een cilinder, een kegel, een piramide of een balk zijn allemaal wel leuk, maar niets – maar dan ook niets – kan Bo meer doen stralen dan een cadeautje in de vorm van een bol. Bo verzamelt namelijk álles wat bolvormig is. Het toeval wil dat Bo vandaag jarig is en op het punt staat om het papier van een wel heel bijzonder bolvormig cadeautje af te scheuren.

Alle ogen staan op Bo gericht, die voor een keer in het middelpunt van de belangstelling staat. Bo’s ultieme droom? De zon, de allergrootste bol in ons zonnestelsel, aan de collectie toevoegen! Ben jij benieuwd of Bo deze missie met succes afrondt? Reken al maar op een wervelende show – met onder meer een écht pingpongkanon – die volledig rond bollen draait!

40 min.

201909 Techn school 5
Nieuw
4e, 5e en 6e leerjaar LO

Op wereldreis met Noa

In Noa schuilt een échte avonturier. Helemaal alleen de wereld rondreizen? En op de meest afgelegen plekken dieren (ook gevaarlijke zoals schorpioenen) tellen voor de wetenschap? Noa doet niets liever! Toch heeft onze dappere jonge reiziger tijdens elke reis al best wat hindernissen moeten overwinnen. Gelukkig is Noa bijzonder vindingrijk en altijd wel voor een nieuw experiment te vinden…

Wat als je in de woestijn wil douchen? Wat als je in niemandsland je handdoek wil proper maken als je er maar één bij had? Tijdens deze show neemt Noa je mee op avontuur naar alle continenten. Gaandeweg ontdek je hoe je met een gezonde dosis plantrekkerij’ en creativiteit meer uitdagingen kan overwinnen dan je ooit voor ogen hield!

40 min.

HOOFDSTOF 020
Nieuw
1e graad SO

Hoofdstof

Bereid je voor op een interactieve theatervoorstelling ontwikkeld door ERLNMYR. De voorstelling is opgebouwd als een spelprogramma op televisie, waarbij een wetenschapper geld probeert te winnen voor een belangrijk onderzoeksproject. Enkel als de toeschouwers het juiste antwoord weten, komt de wetenschapper een stapje dichter bij het beoogde budget.

Met behulp van de Hoofdstof-app sturen de leerlingen hun antwoorden door naar de acteurs. Zo bepalen zij mee het verloop van de voorstelling. Verwacht je niet aan de klassieke proefjes in deze voorstelling, wel een diversiteit aan wetenschappelijke vraagstukken en maatschappelijke discussies afgewisseld met hilarische scènes, dankzij het improvisatietalent van de acteurs. Een wetenschappelijke voorstelling die leerlingen gegarandeerd interesseert, enthousiasmeert en bijblijft!

70 min.

Praktisch

€ 4 per leerling uit het basisonderwijs
€ 6 per leerling uit het secundair
€ 0 voor leerkrachten
Gratis voor iedereen als je gemeente (of hogeschool, universiteit of bedrijf uit je buurt) het project subsidieert. Als dat het geval is, dan staat dat in de lijst hierboven aangegeven.

Exclusief transport
Je hoeft via Technopolis niet op voorhand te betalen. Nadat je de reservatie online hebt gemaakt, krijg je een bevestiging toegestuurd per mail. Nadat de show heeft plaatsgevonden, wordt er een factuur opgestuurd per post.
Het startuur hangt af van het aantal opeenvolgende shows en de doelgroep. Je vindt de starturen terug in de reservatiemodule nadat je op jouw locatie hebt geklikt. Één show duurt ongeveer 40 min., behalve die voor de 1e graad secundair. Die duurt ongeveer 70 min.
Boeking meerdere tijdstippen: voeg in de reservatiemodule eerst één tijdstip toe en klik dan op "verder winkelen". Voeg pas daarna het volgende toe aan je winkelmandje.
De organisator die de locatie voor de shows voorziet, is verantwoordelijk voor het nemen van de gepaste coronamaatregelen op het moment dat de shows plaatsvinden.
Technopolis on Tour

Download de affiche

Ben je van plan om zelf in geuren en kleuren aan te kondigen dat de Technopolis on Tour ook langs jou passeert? Download dan gerust onze affiche en print jouw locatie, datum... overheen het daarvoor voorziene veld in het geel.

Technopolis on Tour vloeit voort uit...

een samenwerking met Natuur en Wetenschap. Natuur en Wetenschap organiseert jaarlijks 8 wetenschapsdagen op verschillende locaties Vlaanderen en was op zoek naar een doeltreffende manier om nog meer kinderen bereiken. Met tweeën kom je tot betere ideeën dan alleen en voor je het weet ontstond het idee om een Technopolis on Tour te organiseren...


Boek nu je show(s) in jouw buurt!

Jij duidt aan wanneer je welke shows wil bijwonen met jouw klas. Wij zorgen voor de rest... Tot binnenkort in jouw buurt!