Image 1

Start je zoektocht in onze STEM videotheek

Atlas Copco

Wat kan je doen met perslucht?
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

Bij Atlas Copco maken ze compressoren of dus machines met perslucht. Perslucht is een samengedrukte lucht die in tal van toestellen wordt gebruikt bv. in de bouw of in ziekenhuizen. Zo maken ze ook bij Atlas Copco compressoren die lucht aan beademingstoestellen leveren. De lucht die patiënten toegediend krijgen, moet zuiver zijn. Hoe dat werkt, vroegen we aan hun helden. 

Wie zijn hun STEMhelden? 

 • Nicolas (marketing manager) staat in voor het contact met klanten en verkopers. Daarbij moet hij de producten promoten, maar ook nieuwe oplossingen zoeken. Hij heeft heel wat communicatieve, creatieve en technische skills dagelijks nodig. Nicolas had veel wiskunde vakken op de middelbare school en studeerde later Elektromechanica in Leuven. 
 • Inne (chemicus) test de filter, die in elke compressor zit, uit. De filter dient om oliedruppels of stof uit een luchtstroom te halen, want de olie mag natuurlijk niet tot bij de patiënt komen. Inne studeerde en doctoreerde in de chemie. 
Ik ben erg fan van mijn job. Ik vind het een leuke uitdaging om dagelijks te zoeken naar oplossing om de toestellen energie- en milieuvriendelijker te maken.
 • Famke bouwt de toestellen zoals filters en compressoren. Soms doet ze dat met behulp van een robot. Heel cool! Famke werkt graag met haar handen en studeerde schoonheidsverzorging. Ze besefte al snel dat ze goed is in verschillende STEM-competenties zoals probleemoplossend denken en bouwen. Deze competenties kon ze intern verder bij Atlas Copco perfectioneren. 
Atlas Copco

Meer weten over

Atlas Copco

Atlas Copco

Das geniaal

Da's geniaal

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Wil je meer weten?

 • Een olie-en gasbedrijf

  Exxon Mobil 3

  Kijk binnen bij olie- en gasbedrijf ExxonMobil en kom snel te weten hoe ze gerecycleerde plastics testen.

  Ontdek meer over ExxonMobil
 • Chemische sector

  STE Mhelden BASF

  Breng een bezoek achter de schermen BASF en kijk hoe ze op een duurzame manier chemische producten maken.

  Ontdek meer over BASF
 • Sector van de halfgeleiders/micro-elektronica

  STE Mhelden Melexis

  Laat je rondleiden bij Melexis en kijk hoe microchips in elektrische auto’s en thermometers werken.

  Ontdek meer over Melexis
 • Een olie- en gasbedrijf

  STE Mhelden Total

  Stap binnen bij Total en ontdek hoe ze op een duurzame manier van olie afkomstig uit plastic afval nieuwe plastics maken.

  Ontdek meer over Total

in samenwerking met

VRT logoImage 1