Image 1

Start je zoektocht in onze STEM videotheek

Total

Wist je dat je olie tot plastic kan maken?
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

Bij Total willen ze minder plastics op de wereld! Ze testen hoe we plastic kunnen recycleren. Wist je trouwens dat je olie tot plastic kan maken? Dat doen ze dus bij Total. De olie die normaal afkomstig is van fossiele brandstoffen en slecht is voor het milieu vervangen ze door olie die afkomstig is van plastic afval. Dus uit afval maken ze opnieuw plastic. Handig, toch! En goed voor Moeder Natuur! 

Wie zijn hun STEMhelden?

 • Sofie (ingenieur is hoofd van het team dat onderzoekt of we olie, afkomstig van plastic afval, kunnen hergebruiken om zo nieuwe plastics te maken. Ze studeerde wiskunde en wetenschappen en was ook erg geïnteresseerd in chemie. 
Als kind las ik een boekje over hoe je aardolie kan omzetten in plastic. Toen wist ik helemaal nog niet dat ik later met plastics zou werken. Voor mij is dit zeker een droomjob!
 • José (ingenieur) staat in voor de bouw van de installatie die olie opnieuw tot gerecycleerd plastic maakt. Ook in zijn studies stond de wetenschap centraal. 
STE Mhelden Total

Meer weten over

Total

Total

Das geniaal

Da's geniaal

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Wil je meer weten?

 • Een olie-en gasbedrijf

  Exxon Mobil 3

  Kijk binnen bij olie- en gasbedrijf ExxonMobil en kom snel te weten hoe ze gerecycleerde plastics testen.

  Ontdek meer over ExxonMobil
 • Chemische sector

  STE Mhelden BASF

  Breng een bezoek achter de schermen BASF en kijk hoe ze op een duurzame manier chemische producten maken.

  Ontdek meer over BASF
 • Sector van de halfgeleiders/micro-elektronica

  STE Mhelden Melexis

  Laat je rondleiden bij Melexis en kijk hoe microchips in elektrische auto’s en thermometers werken.

  Ontdek meer over Melexis
 • Het Journaal

  STE Mhelden Journaal

  Wat gebeurt er achter de schermen van het VRTNWS? Ontdek hoeveel STEM er aan te pas komt!

  Ontdek meer over VRT NWS

in samenwerking met

VRT logoImage 1