STEM logo

Start je zoektocht in onze STEM videotheek:

Wist je dat je olie tot plastic kan maken?
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

Total

Bij Total willen ze minder plastics op de wereld! Ze testen hoe we plastic kunnen recycleren. Wist je trouwens dat je olie tot plastic kan maken? Dat doen ze dus bij Total. De olie die normaal afkomstig is van fossiele brandstoffen en slecht is voor het milieu vervangen ze door olie die afkomstig is van plastic afval. Dus uit afval maken ze opnieuw plastic. Handig, toch! En goed voor Moeder Natuur!

Wie zijn hun STEMhelden?

  • Sofie (ingenieur is hoofd van het team dat onderzoekt of we olie, afkomstig van plastic afval, kunnen hergebruiken om zo nieuwe plastics te maken. Ze studeerde wiskunde en wetenschappen en was ook erg geïnteresseerd in chemie.
Als kind las ik een boekje over hoe je aardolie kan omzetten in plastic. Toen wist ik helemaal nog niet dat ik later met plastics zou werken. Voor mij is dit zeker een droomjob!
  • José (ingenieur) staat in voor de bouw van de installatie die olie opnieuw tot gerecycleerd plastic maakt. Ook in zijn studies stond de wetenschap centraal.

Meer weten over

Total

Total

Das geniaal

Da's geniaal

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

in samenwerking met

VRT logo Image 1