Alles start met WOW

Hey! Ja, jij daar.
Wat spookt er door jouw hoofd? Hoe kijk jij naar de toekomst? Krijg je het plots heel warm als je beelden van extreme hittegolven ziet? Ligt de wereldwijde voedselschaarste op jouw maag? Of lig je nu al wakker van de volgende pandemie? 

Of zie je net zoals wij een reeks uitdagingen? Uitdagingen waaraan jij ook kan meewerken? Uitdagingen die je prikkelen en energie geven om de toekomst in handen te nemen? Een toekomst die beter én duurzamer wordt voor iederéén.
TV 2013 309 Robothespian FS2 04
Sharon pittaway 4 h Fx Tsma O4 unsplash rgb

Lees dan verder dit manifest

Het is geen strategie en ook geen stappenplan, maar een krachtige belofte om samen de toekomst in handen te nemen. Een utopie, denk je? Niet als je in de kracht van de wetenschap gelooft.

Of is geloven wel het juiste woord? 

Kijk even rondom je heen. Hoe is het toestel waarop je nu aan het lezen bent ontstaan? Hoe komt het dat je niet door je stoel zakt? Zonder wetenschap en technologie zouden we letterlijk in ons blootje staan. Of tegen een hopeloze strijd tegen Covid aankijken. 

De wetenschap heeft ons – met vallen en hardnekkig opstaan – al ver gebracht, maar zal ons in de toekomst verder brengen dan onze verbeelding nu reikt. Prefab ruimteschepen die op automatische piloot waterstof gaan tanken, robotspeurhonden die nieuwe virussen opsporen, brood dat met één hap wekenlang je honger stilt en kakkerlakken die de warmte tijdens hittegolven absorberen. Zeg nooit dat het niet mogelijk is en zeg nooit dat je iets niet kan.

16002 Virtual Reality Fiets Matthew FS3 89 Q
Technopolis school 201706 198 rgb

Hoe dan?

Dat horen we je luidop denken. Wel, jouw pad, onze toekomst, het voortbestaan van de planeet: alles begint met wow”. We hebben het over die ene vonk, die sprankel in je ogen wanneer je tijdens één van onze TikTok-video’s, workshops of shows ontdekt dat ook dát wetenschap is, en hoe wetenschap en technologie vandaag, maar ook morgen het leven zullen kleuren. 

Meer is er niet nodig om het stille vlammetje in jou aan te wakkeren, het vuur dat na verloop van tijd losbarst in grenzeloze passie om je stempel op de wereld te drukken. Wedden dat we je mond kunnen doen openvallen van verbazing en WOW doen uitroepen? Of je enkele ogenblikken heel stil kunnen maken van verwondering wanneer je plots beseft WOW, ook dat is wetenschap!” of WOW, dat kan ik ook!”?

WOW oranjeroze 1962974806

Alles start met WOW

Meer brandstof hebben we niet nodig om samen op een oneindige ontdekkingsreis naar de toekomst te trekken. Zet de gedachte uit je hoofd dat wetenschap voorbestemd is voor geniën met torenhoge IQ’s en uitzonderlijke talenten. Of dacht je dat we rustig gingen wachten op de volgende Elon Musk of Marie Curie om een betere wereld te creëren?

Wacht dus zelf ook niet af en neem de toekomst in eigen handen

Dat kan door je neus in de wetenschapsboeken te steken en op zoek te gaan naar een job waar je via wetenschap het verschil kan maken. Of je kan zelf workshops geven, op eigen houtje in je garage de gekste dingen bedenken, op TikTok verbluffende experimenten aan de wereld tonen… 

Zelfs de kleinste actie kan het verschil maken en volgende generaties WOW doen roepen. De superhelden, influencers of rocksterren van de toekomst? Dat zijn mensen zoals jij, die heel stil of net heel luid, voor of achter de schermen, voorzichtig of baanbrekend, hard meedenkend of enthousiast meedoend — aan de slag gaan met wetenschap en technologie. En zo, wie weet, nieuwe wow’s uitlokken.

2014 13 Je hand als bliksemafleider 07
omgekeerde o wow

En waar gaat die oneindige ontdekkingsreis naar de toekomst ons brengen? 

Dat is de eeuwige onbekende, de grote X die zichtbaar wordt in ons logo als je de halve o’s van plek wisselt. Die X is eigen aan de wetenschap en aan élke ontdekkingsreis. Je weet nooit helemaal wat je gaat vinden en of elke missie succesvol gaat zijn, maar net dát maakt ons avontuur zo spannend.

Wat denk je? Trek je met ons mee op het avontuur van je leven? 

Je hoeft niet eens eerst naar ons lichtbaken voor de wetenschap in Mechelen te navigeren. Je vindt ons online, op de grootste en de kleinste evenementen, in scholen, op expo’s, op tv, al vloggend in onderzoeksinstellingen en bedrijven… Waar en wanneer je het het minst of net het meest verwacht, zullen we er alles aan doen om je keer op keer versteld te doen staan van wetenschap en technologie.

Wat zeg je? WOW?

Daar doen we het voor!