Image 1

Start je zoektocht in onze STEM videotheek

BASF

Waar vind je producten van BASF? Overal!
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

BASF maakt chemische producten. Dat wil zeggen dat het geen afgewerkte producten zijn die je in de winkel kan kopen. Waar vind ik die producten dan wel? Overal! Neem nu een step: de verf, de lijm en de beschermlaag tegen de regen bevatten allemaal chemische producten die ze bij BASF maken. Net omdat BASF zoveel producten uit onze dagelijkse leefwereld maakt, is het voor hen belangrijk dat ze duurzame producten ontwikkelen om de impact op onze planeet zo laag mogelijk te houden.

Wie zijn hun STEMhelden? 

 • Mirthe (ingenieur) is zowat de architecte van de installaties! Ze is verantwoordelijk voor de indeling en test of elke installatie groot en sterk genoeg is. Daarbij moeten de installaties ook veilig en duurzaam zijn om veel chemische stoffen te kunnen maken. Mirthe hield op school van wetenschappen en wiskunde.
Als kind knutselde ik graag, dus ik vind het fijn dat ik op de werkvloer ook van alles mag maken en creëren.
 • Sylvie (proces operator) kijkt vanuit de controlekamer mee of alle installaties in de fabriek goed werken. Als er een pomp niet goed functioneert, dan gaat er een alarm af en gaat ze de pomp nakijken. Sylvie studeerde economie-talen en door haar opleiding kwam ze als stagiair bij BASF terecht. 
 • Anke (technieker hoogspanning) heeft een passie voor elektriciteit. Bij een storing is ze paraat en zoekt ze naar een oplossing. Ze voorziet het gehele BASF-terrein van elektriciteit! Anke studeerde al elektrisch technieken op de middelbare school en koos daarna voor de studie meet-en regeltechnieken. 
STE Mhelden BASF

Meer weten over

BASF

BASF

Das geniaal

Da's geniaal

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Wil je meer weten?

 • Een olie-en gasbedrijf

  Exxon Mobil 3

  Kijk binnen bij olie- en gasbedrijf ExxonMobil en kom snel te weten hoe ze gerecycleerde plastics testen.

  Ontdek meer over ExxonMobil
 • Sector van de halfgeleiders/micro-elektronica

  STE Mhelden Melexis

  Laat je rondleiden bij Melexis en kijk hoe microchips in elektrische auto’s en thermometers werken.

  Ontdek meer over Melexis
 • Een olie- en gasbedrijf

  STE Mhelden Total

  Stap binnen bij Total en ontdek hoe ze op een duurzame manier van olie afkomstig uit plastic afval nieuwe plastics maken.

  Ontdek meer over Total
 • Het Journaal

  STE Mhelden Journaal

  Wat gebeurt er achter de schermen van het VRTNWS? Ontdek hoeveel STEM er aan te pas komt!

  Ontdek meer over VRT NWS

in samenwerking met

VRT logoImage 1