STEM logo

Start je zoektocht in onze STEM videotheek:

Wist je dat er ook microchips in thermometers zitten?
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

Melexis

Bij Melexis maken ze microchips. Microchips kan je vinden in elektrische auto’s. Binnen in de chip zitten allemaal kleine deeltjes die goed met elkaar moeten samenwerken. Zo kunnen die deeltjes bijvoorbeeld de stroom of de temperatuur van een autobatterij gaan meten. Microchips zitten ook in thermometers. Misschien heb je onlangs een thermometer gezien waarbij je - vanop afstand en contactloos - je temperatuur kan meten? De chips die in die thermometers zitten, worden dus gemaakt bij Melexis.

Wie zijn hun STEMhelden?

  • Hanne (proces ingenieur) brengt alle bedrijfsprocessen in kaart om deze te verbeteren waar nodig. Hiervoor werkt ze nauw samen met het IT-departement. Als leerling op school koos ze voor economie/wiskunde en later koos ze aan de hogeschool voor handelsingenieur.
Ik vind het fijn om met technologie te werken, omdat technologie in de toekomst belangrijk is en heel wat toestellen microchips gebruiken. Denk maar aan zelfrijdende auto’s of contactloze apparaten.
  • Fabrice (design ingenieur) zorgt ervoor dat alle deeltjes in de chip goed werken en foutloos met elkaar communiceren. De kennis die hij opdeed tijdens zijn studies wiskunde/wetenschappen en elektrotechniek komen goed van pas in zijn job.

Meer weten over

Melexis

Melexis

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

in samenwerking met

VRT logo Image 1