VRT NWS
Bij VRT NWS staan er geen cameramannen in de studio!
in samenwerking met het STEM-platform en
Bij VRTNWS zijn er ook heel wat STEM-beroepen. Maar wat hebben STEM-beroepen nu met het journaal te maken? Wel, bij VRTNWS staan er geen cameramannen in de studio. Alles verloopt automatisch. Vanuit een regiekamer worden alle beelden en reportages met een computerprogramma bestuurd. Dit is handig voor de toekomst, omdat er heel wat informatie en data is die tijdens het journaal verwerkt moeten worden. Computers kunnen dit sneller en vlotter verwerken dan wij.
Wie zijn hun STEMhelden?
- Fabienne (datajournalist) helpt om gegevens of online data (zoals grafieken, tabellen of cijfers) te verwerken. Deze data zijn vaak heel onverstaanbaar. En Fabienne maakt deze data met de nieuwste technologie voor ons duidelijk. In het middelbaar heeft ze voornamelijk technische vakken gehad en later studeerde ze journalistiek.
Ik wist altijd al dat ik journaliste wilde worden. Ik was ook erg geïnteresseerd in techniek. Toen ontdekte ik dat journalistiek en techniek perfect samengaan en zo is datajournalist mijn job geworden!
- Vicky (regisseur) bepaalt welke beelden we tijdens de nieuwsuitzending te zien krijgen. Dit doet ze door camera’s met een computerprogramma te besturen. Ze kan vóór en tijdens elke uitzending perfect zien welke reportages ze die dag in het journaal zullen tonen. Ze leerde de kneepjes van het vak deels door haar studie in de audiovisuele kunsten.
Wat kan ik waar studeren?
Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem ‘leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.
Welke job kan ik later uitoefenen?
Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.
Ga nu al zelf aan de slag met STEM
STEM-projecten in de klas
Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.
Wil je meer weten?
in samenwerking met