Image 1

Start je zoektocht in onze STEM videotheek

Voedingsindustrie, Belcolade en Puratos

Ook bij de productie van chocolade kan je je ecologische voetafdruk verkleinen!
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

Bij Belcolade maken ze lekkere Belgische chocolade. Ze starten met een cacaomassa en vormen hieruit chocolade. De cacao die verkrijgen ze via eerlijke handel. Iets waar Belcolade veel belang aan hecht. Ook hun ecologische voetafdruk proberen ze te verminderen. Bij Belcolade werken veel wetenschappers en technici.

Wie zijn hun STEMhelden?

 • Charlotte (productiemanager) is — samen met haar team- verantwoordelijk voor de productie en het inpakken van de chocolade. Charlotte had in de middelbare school interesse in wiskunde en wetenschappen en koos later voor bio-ingenieur. 
Ik vind het fijn om met technologie te werken, omdat er heel wat technologieën zijn die de kwaliteit van chocolade helpen beter te maken. Ik maak een product waar iedereen blij van wordt en dat vind ik fantastisch!
 • Michel (teamleader) zorgt voor de planning, organisatie, opvolging en opleiding van het productieteam. Verder moet hij problemen oplossen en cijfers bekijken en verklaren. Michel studeerde af in de voedingsindustrie. 
 • Emma (kwaliteitsexperte) test de chocolade om de kwaliteit ervan te verzekeren. Ze meet de kleur, de hoeveelheid suiker en hoe vloeibaar de chocolade is. En natuurlijk test ze ook de smaak! Emma koos voor wiskunde/​wetenschappen en focuste zich daarna op voedselproductie.

Jouw start in de voeding begint hier

De keuze voor de voedingssector verzekert je van een stabiele toekomst. Kies je meteen voor een specifiek beroep of volg je liever een algemene richting? Ontdek uit welke studierichtingen je kan kiezen.

Belcolade

Meer weten over

Belcolade

Belcolade

Puratos

Puratos

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Wil je meer weten?

 • Een olie-en gasbedrijf

  Exxon Mobil 3

  Kijk binnen bij olie- en gasbedrijf ExxonMobil en kom snel te weten hoe ze gerecycleerde plastics testen.

  Ontdek meer over ExxonMobil
 • Chemische sector

  STE Mhelden BASF

  Breng een bezoek achter de schermen BASF en kijk hoe ze op een duurzame manier chemische producten maken.

  Ontdek meer over BASF
 • Sector van de halfgeleiders/micro-elektronica

  STE Mhelden Melexis

  Laat je rondleiden bij Melexis en kijk hoe microchips in elektrische auto’s en thermometers werken.

  Ontdek meer over Melexis
 • Een olie- en gasbedrijf

  STE Mhelden Total

  Stap binnen bij Total en ontdek hoe ze op een duurzame manier van olie afkomstig uit plastic afval nieuwe plastics maken.

  Ontdek meer over Total

in samenwerking met

VRT logoImage 1