STEM logo

Start je zoektocht in onze STEM videotheek:

Het beste wapen tegen cyberaanvallen? STEM!
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

De Cybercomponent van Defensie

Bij het Belgisch leger denk je misschien aan militairen met wapens of mensen in camouflagepakken. Maar wist je dat ze bij het leger ook een cyberafdeling hebben? Op die afdeling gaan ze cyberaanvallen tegen en beveiligen ze de netwerksystemen die in schepen, voertuigen of vliegtuigen zitten.

Wie zijn hun STEMhelden?

Mensen zoals majoor Timmie. Hij zorgt samen met zijn team voor de toestellen die in gevechtsvoertuigen of schepen zitten.

Wapensystemen noemen we dat. Ik kijk erop toe dat ze correct gebruikt worden en beschermd zijn tegen de vijand. Ik verzamel ook inlichtingen over de vijand en sta klaar om zelf een cyberaanval tegen die vijand te kunnen uitvoeren. Als slechteriken, zoals terreur organisaties, onze Belgische systemen aanvallen, kunnen sommigen in het team inbreken in het computersysteem van de vijand en ons systeem beschermen.

Timmie studeerde wetenschappen-wiskunde, koos daarna voor burgerlijk ingenieur polytechniek en specialiseerde zich in computerwetenschappen. Een knappe kop dus!

STEM-profielen kunnen computersystemen van het Belgisch leger beter beveiligen. En dus ons land beter beschermen! Wil jij ook de wereld veiliger maken? Dan leer je best veel van technologie, want dat is belangrijk om ons land te verdedigen.

Meer weten over

Defensie

De Cybercomponent van Defensie

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

in samenwerking met

VRT logo Image 1