Image 1

Start je zoektocht in onze STEM videotheek

De Landcomponent van Defensie

Bij Defensie hebben ze heel wat technologische snufjes. Ook geheime...
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

Bij de landmacht hebben de voertuigen vaak technologische snufjes. Denk maar aan een laser of een nachtvizier. Of aan allemaal andere geheime snufjes die jij en ik niet mogen weten. Bij de landmacht hebben ze dus heel wat kennis en techniek nodig om met die voertuigen te kunnen werken.

Wie zijn hun STEMhelden?

  • Sander (luitenant) zorgt — samen met zijn team — voor het onderhoud van de voertuigen van de Belgische landmacht. Dat kunnen zowel vrachtwagens zijn als pantservoertuigen of dus de gevechtsvoertuigen. Eén van die wagens is de Piranha die kan lasers detecteren en zijn kanon draaien in de richting van de vijand. Sander studeerde wetenschappen — wiskunde en koos in het hoger onderwijs voor industriële wetenschappen elektromechanica.
  • Ella (wapenmaakster) zorgt voor het onderhoud van de wapens. De wapens moeten gekeurd worden en klaar zijn om te vuren. Dat zijn niet zomaar wapens, want de wapens die zitten soms in de tank. Ella studeerde optiek en kreeg binnen defensie een opleiding bewapening. Klinkt uitdagend, toch?
  • Floor (technieker) zorgt voor het onderhoud en de herstellingen aan de wagens. Zo kunnen de voertuigen vlot de baan op. Floor studeerde automechanica. Vroeger werkte hij in een autogarage, maar militaire wagens vond hij interessanter.

Om de veiligheid in binnen- en buitenland te garanderen, hebben ze bij de landmacht heel wat toestellen nodig. Er zijn dus heel wat STEMhelden die bij de landmacht werken. Zij moeten goed met de toestellen kunnen werken of ze kunnen herstellen.

Defensie land tank

Meer weten over

Defensie

De Landcomponent van Defensie

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Wil je meer weten?

  • Een olie-en gasbedrijf

    Exxon Mobil 3

    Kijk binnen bij olie- en gasbedrijf ExxonMobil en kom snel te weten hoe ze gerecycleerde plastics testen.

    Ontdek meer over ExxonMobil
  • Chemische sector

    STE Mhelden BASF

    Breng een bezoek achter de schermen BASF en kijk hoe ze op een duurzame manier chemische producten maken.

    Ontdek meer over BASF
  • Sector van de halfgeleiders/micro-elektronica

    STE Mhelden Melexis

    Laat je rondleiden bij Melexis en kijk hoe microchips in elektrische auto’s en thermometers werken.

    Ontdek meer over Melexis
  • Een olie- en gasbedrijf

    STE Mhelden Total

    Stap binnen bij Total en ontdek hoe ze op een duurzame manier van olie afkomstig uit plastic afval nieuwe plastics maken.

    Ontdek meer over Total

in samenwerking met

VRT logoImage 1