Image 1

Start je zoektocht in onze STEM videotheek

De Marinecomponent van Defensie

Hoe verdedigt Defensie onze handelsvloot?
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

Wist je dat 90% van de goederen via de zee wordt getransporteerd? Bij de marine staan ze in voor de veiligheid van die handelsvloot op zee. Het is voor België dus ontzettend van belang dat we die handelsvloot gaan verdedigen. Dat is de taak van de marine! 

Wie zijn hun STEMhelden?

 • Hannes (officier) en zijn team zorgen dat er zo weinig mogelijk bedreigingen zijn voor de handelsvloot. Eén van zo’n bedreigingen zijn zeemijnen. Bij de marine staan ze in voor het opgraven en onschadelijk maken van die zeemijnen. Dat doen ze met mijnenjagers. Mijnenjagers zijn specifieke schepen. Hannes staat in voor het onderhoud van de mijnenjagers. Het onderhoud van zo’n schip duurt bijna één jaar. Hannes studeerde wetenschappen-wiskunde en koos nadien voor ingenieurswetenschappen aan de Koninklijke Militaire school.
 • Ian (lasser) staat vooral in voor het herstellen van onderdelen en het onderhouden van de schepen. Als er een onderdeel kapot is, moet hij een volledig nieuw werkstuk maken. Ian volgde een opleiding pijpfitting met lassen en montage als hoofdvakken en schoolde zich binnen defensie verder bij.
Ik ben blij dat ik met zijn handen mag werken. Ik vind het fijn om een technische job te doen met veel variatie.
 • Geoffry (elektricien) zorgt voor de elektriciteitscontinuïteit aan boord van alle schepen. Aan boord heb je hetzelfde comfort nodig als binnen in een woonhuis. Bijvoorbeeld een koelkast, een wasmachine, een droogkast én — bij een schip- natuurlijk ook de watermotoren. Hij gaat af en toe zelf op zee om de elektriciteitsproblemen op te lossen of hij verhelpt het probleem via een afstandsbediening. Geoffry leerde elektromechanica en deed een zevende jaar koeling en verwarming.

De marine heeft dus heel wat STEM-profielen nodig om de handelsvloot te verdedigen en alle schepen te onderhouden: elektriciens, lassers en officiers. Niemand mag in het team ontbreken!

Defensie marine

Meer weten over

Defensie

De Marinecomponent van Defensie

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Wil je meer weten?

 • Een olie-en gasbedrijf

  Exxon Mobil 3

  Kijk binnen bij olie- en gasbedrijf ExxonMobil en kom snel te weten hoe ze gerecycleerde plastics testen.

  Ontdek meer over ExxonMobil
 • Chemische sector

  STE Mhelden BASF

  Breng een bezoek achter de schermen BASF en kijk hoe ze op een duurzame manier chemische producten maken.

  Ontdek meer over BASF
 • Sector van de halfgeleiders/micro-elektronica

  STE Mhelden Melexis

  Laat je rondleiden bij Melexis en kijk hoe microchips in elektrische auto’s en thermometers werken.

  Ontdek meer over Melexis
 • Een olie- en gasbedrijf

  STE Mhelden Total

  Stap binnen bij Total en ontdek hoe ze op een duurzame manier van olie afkomstig uit plastic afval nieuwe plastics maken.

  Ontdek meer over Total

in samenwerking met

VRT logoImage 1