STEM logo

Start je zoektocht in onze STEM videotheek:

Wie maakt de verpakking van je favoriete koekjes?
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

DS Smith

Heb je je al ooit eens afgevraagd wie de verpakking van je favoriete koekjes maakt? Nee? Wel bij DS SMITH maken ze allerlei verpakkingen voor dranken, koekjes, medicijnen of auto-onderdelen. Die verpakking moeten niet alleen sterk zijn, ze moeten ook duurzaam zijn. Plastics worden dus zoveel mogelijk vervangen: door golfkarton of andere recycleerbare verpakkingen!

Wie zijn hun STEMhelden?

  • Linde (verpakkingsontwerper) ontwerpt de verpakkingen met een tekenprogramma. Ze creëert de verpakking in 2D en zet die later naar 3D om. Zo krijg je een goed beeld hoe de uiteindelijke verpakking eruit zal zien! Linde studeerde Latijn en Wiskunde.
  • Daphne (kwaliteitsmedewerker) controleert de kwaliteit van de doos. Eerst meet ze of het karton stevig is en daarna onderzoekt ze de doos in het laboratorium. Want hoeveel gewicht kan zo’n doos nu dragen? Daphne studeerde handel en kwam pas later in een STEM-beroep terecht.
Ik houd van mijn job in het labo en ik ben zeker dat technologie de wereld kan helpen veranderen. Door het bedenken van slimme verpakkingen, moet minder hout - én dus minder bomen - gekapt worden!

Meer weten

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

in samenwerking met

VRT logo Image 1