Image 1

Start je zoektocht in onze STEM videotheek

DS Smith

Wie maakt de verpakking van je favoriete koekjes?
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

Heb je je al ooit eens afgevraagd wie de verpakking van je favoriete koekjes maakt? Nee? Wel bij DSSMITH maken ze allerlei verpakkingen voor dranken, koekjes, medicijnen of auto-onderdelen. Die verpakking moeten niet alleen sterk zijn, ze moeten ook duurzaam zijn. Plastics worden dus zoveel mogelijk vervangen: door golfkarton of andere recycleerbare verpakkingen!

Wie zijn hun STEMhelden? 

 • Linde (verpakkingsontwerper) ontwerpt de verpakkingen met een tekenprogramma. Ze creëert de verpakking in 2D en zet die later naar 3D om. Zo krijg je een goed beeld hoe de uiteindelijke verpakking eruit zal zien! Linde studeerde Latijn en Wiskunde.
 • Daphne (kwaliteitsmedewerker) controleert de kwaliteit van de doos. Eerst meet ze of het karton stevig is en daarna onderzoekt ze de doos in het laboratorium. Want hoeveel gewicht kan zo’n doos nu dragen? Daphne studeerde handel en kwam pas later in een STEM-beroep terecht. 
Ik houd van mijn job in het labo en ik ben zeker dat technologie de wereld kan helpen veranderen. Door het bedenken van slimme verpakkingen, moet minder hout — én dus minder bomen — gekapt worden!
DS Smith

Meer weten

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Wil je meer weten?

 • Een olie-en gasbedrijf

  Exxon Mobil 3

  Kijk binnen bij olie- en gasbedrijf ExxonMobil en kom snel te weten hoe ze gerecycleerde plastics testen.

  Ontdek meer over ExxonMobil
 • Chemische sector

  STE Mhelden BASF

  Breng een bezoek achter de schermen BASF en kijk hoe ze op een duurzame manier chemische producten maken.

  Ontdek meer over BASF
 • Sector van de halfgeleiders/micro-elektronica

  STE Mhelden Melexis

  Laat je rondleiden bij Melexis en kijk hoe microchips in elektrische auto’s en thermometers werken.

  Ontdek meer over Melexis
 • Een olie- en gasbedrijf

  STE Mhelden Total

  Stap binnen bij Total en ontdek hoe ze op een duurzame manier van olie afkomstig uit plastic afval nieuwe plastics maken.

  Ontdek meer over Total

in samenwerking met

VRT logoImage 1