Image 1

Start je zoektocht in onze STEM videotheek

Elia

"Windmolens zowel op het land als op zee produceren elektriciteit, maar stoten geen broeikasgassen uit."
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

Op zee is de wind een onuitputbare bron van hernieuwbare energie. Om die energie tot in ons stopcontact te krijgen, hebben we #STEMhelden nodig die niet bang zijn van een flinke uitdaging. Zulke #STEMhelden werken bij ook bij Elia. In de Noordzee werken ze aan een elektriciteitsnet en zorgen ze ervoor dat ook de groene elektriciteit tot bij jou geraakt. Op die manier werkt Elia mee aan de energietransitie.

Bij Elia doen ze nog meer: ze zorgen ervoor dat elektriciteit die opgewerkt wordt door zonnepanelen, windmolens en gascentrales tot bij bedrijven, ziekenhuizen, scholen en woningen geraakt. Via luchtlijnen en ondergrondse kabels vervoert Elia elektriciteit door heel België. Zo blijft het licht dag en nacht branden. Daarnaast bouwen ze ook aan een elektriciteitsnet dat heel Europa met elkaar verbindt. Op die manier kunnen ze elektriciteit vanuit België naar Nederland, Duitsland en Frankrijk vervoeren en omgekeerd. 

Wie zijn hun #STEMhelden?

Jurgen doet technische controles en onderhoudswerken aan het stopcontact op zee. De elektrische installaties die op het stopcontact staan, moeten regelmatig gecontroleerd worden. Één keer per week gaat hij met zijn team ter plaatse. Daarvoor nemen ze de boot of de helikopter. Hij vindt het fantastisch om op de zee te werken en aan de technologie van de toekomst te bouwen.

  • Katrien is projectleider en is een echte denker. Zij is expert in hoogspanningsmasten en berekent hoeveel funderingen er nodig zijn om sterke masten te bouwen. Ze bestudeert dit samen met de tekenaars van de masten. En als de masten gebouwd worden, volgt zij op of ze goed gebouwd worden. Zij gaat dan ook vaak een kijkje nemen om op de werf om te zien of alles goed verloopt.
  • Cindy is manager van het controlecentrum van Elia en zorgt er samen met haar team voor dat het licht altijd blijft branden. Ze zorgen ervoor dat het aanbod en de vraag naar elektriciteit altijd in evenwicht is.
Elia 3

Meer weten over

Elia

Elia

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Wil je meer weten?

  • Een olie-en gasbedrijf

    Exxon Mobil 3

    Kijk binnen bij olie- en gasbedrijf ExxonMobil en kom snel te weten hoe ze gerecycleerde plastics testen.

    Ontdek meer over ExxonMobil
  • Chemische sector

    STE Mhelden BASF

    Breng een bezoek achter de schermen BASF en kijk hoe ze op een duurzame manier chemische producten maken.

    Ontdek meer over BASF
  • Sector van de halfgeleiders/micro-elektronica

    STE Mhelden Melexis

    Laat je rondleiden bij Melexis en kijk hoe microchips in elektrische auto’s en thermometers werken.

    Ontdek meer over Melexis
  • Een olie- en gasbedrijf

    STE Mhelden Total

    Stap binnen bij Total en ontdek hoe ze op een duurzame manier van olie afkomstig uit plastic afval nieuwe plastics maken.

    Ontdek meer over Total

in samenwerking met

VRT logoImage 1