Image 1

Start je zoektocht in onze STEM videotheek

Galapagos

Om een ziekte te genezen, moet je die eerst goed begrijpen!
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

Galapagos is een bedrijf dat medicijnen maakt en ontwikkelt. Zo kunnen ze verschillende ziektes de wereld uit helpen. Dat is niet simpel! Want om een ziekte te genezen, moet je die eerst goed begrijpen. Je moet de biologie ervan kennen. Bij Galapagos werken veel wetenschappelijke profielen die de ziektes leren begrijpen en die de bijbehorende medicijnen uittesten. Omdat het om miljoenen testen gaat, doen ze dat samen met technici die de nodige machines kunnen opzetten. 

Wie zijn hun STEMhelden? 

 • Okke (lab technicus) doet proefjes op slechte cellen om te weten te komen of die cellen kunnen genezen en de patiënt dus gezonder kunnen maken. Na haar studie economie-talen, koos ze voor een opleiding in de biomedische laboratoriumtechnieken. 
Het heeft even geduurd vooraleer ik wist dat ik de wetenschappelijke richting wou uitgaan. Maar ik vind het interessant om te weten hoe de mens in elkaar zit. Het is belangrijke job, omdat je met wetenschappen de mensen kan helpen en hen ook gezond maken.
 • Tim (bio-ingenieur) voert experimenten uit in het labo om zeker te zijn dat het medicijn werkt. Er moeten ontzettend veel testen gebeuren vooraleer een medicijn als veilig kan worden beschouwd. Het proces om medicijnen te maken, duurt ongeveer 10 jaar. Tim studeerde Latijn-Wiskunde en heeft een master in de artificiële intelligentie. 
Galapagos

Meer weten over

Galapagos

Das geniaal

Da's geniaal

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Wil je meer weten?

 • Een olie-en gasbedrijf

  Exxon Mobil 3

  Kijk binnen bij olie- en gasbedrijf ExxonMobil en kom snel te weten hoe ze gerecycleerde plastics testen.

  Ontdek meer over ExxonMobil
 • Chemische sector

  STE Mhelden BASF

  Breng een bezoek achter de schermen BASF en kijk hoe ze op een duurzame manier chemische producten maken.

  Ontdek meer over BASF
 • Sector van de halfgeleiders/micro-elektronica

  STE Mhelden Melexis

  Laat je rondleiden bij Melexis en kijk hoe microchips in elektrische auto’s en thermometers werken.

  Ontdek meer over Melexis
 • Een olie- en gasbedrijf

  STE Mhelden Total

  Stap binnen bij Total en ontdek hoe ze op een duurzame manier van olie afkomstig uit plastic afval nieuwe plastics maken.

  Ontdek meer over Total

in samenwerking met

VRT logoImage 1