Image 1

Start je zoektocht in onze STEM videotheek

De Luchtcomponent van Defensie

De luchtmacht is een vliegend bedrijf dat altijd paraat moet staan!
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

Het Belgisch leger werkt op zee, op het land en in de lucht. De luchtmacht is een vliegend bedrijf dat altijd paraat moet staan! Om mensen op zee te redden met de helikopter, als luchtpolitie met de gevechtsvliegtuigen, maar ook voor transport en zoveel meer. Het overgrote deel van hun werknemers heeft een technische opleiding gevolgd, maar ook intern kan je bij de luchtmacht heel wat leren. 

Wie zijn hun STEMhelden?

 • Kolonel Jeroen (basiscommandant) is de eindverantwoordelijke voor alles wat er op de basis in Kleine Brogel gebeurt. Hij stuurt dagelijks de teams op de vloer aan. Op de middelbare school volgde Jeroen Latijn-Wiskunde en later kreeg hij een specifieke officiers-en pilotenopleiding. Ook leerde hij heel wat bij door vormingen in het buitenland.
 • Michélle (technicus) inspecteert het toestel voor en na elke vlucht. Soms moet er extra nazicht van het vliegtuig gedaan worden vb. Als een vogel in de motor vliegt. Via een camera op een beweegbare kabel, kunnen ze in de motor kijken. Net zoals bij een kijkoperatie! Omdat hun vliegtuigen binnen de 15 minuten in de lucht moet kunnen zijn, moet elk toestel technisch in orde zijn om paraat te staan. Michélle studeerde Industriële wetenschappen. Na het middelbaar ging ze op zoek naar een studierichting met veel techniek en zo kwam ze uit bij een opleiding als F16- technicus.
Door buitenlandse zendingen kan ik overal in de wereld terecht komen. Dat en de technische kant van mijn job, vind ik erg fijn. Met of zonder STEM-profiel kan je bij het leger altijd terecht!
 • Bika (luchtverkeersleider) houdt contact met de piloten die dicht bij hen in de lucht vliegen of in het luchtruim zijn. Er zijn geen verkeersborden of lichten zoals op de baan. Dus zij praat met de piloten, zodat ze veilig kunnen landen en opstijgen. Bika volgde TSO en ging later naar het air traffic control center, waar ze vooral haar stage het leukste vond.
Luchtmacht

Meer weten over

Defensie

De Luchtcomponent van Defensie

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Wil je meer weten?

 • Een olie-en gasbedrijf

  Exxon Mobil 3

  Kijk binnen bij olie- en gasbedrijf ExxonMobil en kom snel te weten hoe ze gerecycleerde plastics testen.

  Ontdek meer over ExxonMobil
 • Chemische sector

  STE Mhelden BASF

  Breng een bezoek achter de schermen BASF en kijk hoe ze op een duurzame manier chemische producten maken.

  Ontdek meer over BASF
 • Sector van de halfgeleiders/micro-elektronica

  STE Mhelden Melexis

  Laat je rondleiden bij Melexis en kijk hoe microchips in elektrische auto’s en thermometers werken.

  Ontdek meer over Melexis
 • Een olie- en gasbedrijf

  STE Mhelden Total

  Stap binnen bij Total en ontdek hoe ze op een duurzame manier van olie afkomstig uit plastic afval nieuwe plastics maken.

  Ontdek meer over Total

in samenwerking met

VRT logoImage 1