Image 1

Start je zoektocht in onze STEM videotheek

Oosterweel

Hoe wordt de Oosterweelverbinding in goede banen geleid?
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

De Oosterweelverbinding is een werf in en rond Antwerpen. Het is van de grootste werven van Europa! Is die werf dan zo groot? Ja. Want niet alleen is Antwerpen de tweede grootste stad van België, de stad heeft ook een grote haven waar veel schepen dagelijks hun vracht afzetten, die dan later met vrachtwagens naar binnen in ons land of buiten België wordt vervoerd. Er is dus erg veel verkeer en de stad kan al dat vervoer niet meer aan. Dus bouwen ze een nieuwe tunnel rond de rivier de Schelde, zodat het verkeer vlot kan verlopen. 

Wie zijn hun STEMhelden?

 • Stephanie (projectbeheerder)
 • Ine (mobiliteitsdeskundige) staat in voor het mobiliteitsplan. Om de Oosterweelverbinding te kunnen bouwen, moet ze proberen om het verkeer weg te houden van de werken. Zo probeert ze mensen te overtuigen om de fiets, de trein of de bus te nemen. En auto’s die stuurt ze via een andere route. De auto’s en vrachtwagens die toch door de werken moeten rijden, probeert ze zo weinig mogelijk te verhinderen. Ine gebruikt heel wat technologie om te weten of haar plan werkt! 
 • Gregory (landmeter) moet het werkgebied opmeten van zodra er werken starten. Dit doet hij met een drone. De drone gaat in de lucht en trekt verschillende foto’s. Uit die foto’s haalt Gregory data in 3D. Zo kan hij goed zien waar de nieuwe weg moet komen en waar de machinisten moeten graven. Gregory studeerde wetenschappen met zes uur wiskunde en in het hoger onderwijs koos hij voor geografie met als afstudeerrichting landmeetkunde.
 • Dylan (machinist) graaft de tunnels uit. Zijn kraan heeft twee schotels die met een satelliet verbonden zijn. Zo kan hij heel nauwkeurig zeggen waar hij aan het graven is. Dylan studeerde sociaal technische wetenschappen en voelde meteen de prikkel om het werk te starten waar hij als kind van droomde.

Als kind speelde ik al met speelgoedgraafmachines en nu mag ik het dagelijks doen!”

Als je de volgende keer met de auto naar Antwerpen rijdt, kijk je dus beter eens uit het raam om de werf te bekijken. Het is een erg grote, indrukwekkende werf!

Oosterweel

Meer weten over

Constructiv

Constructiv, een organisatie van en voor de bouwsector

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Wil je meer weten?

 • Een olie-en gasbedrijf

  Exxon Mobil 3

  Kijk binnen bij olie- en gasbedrijf ExxonMobil en kom snel te weten hoe ze gerecycleerde plastics testen.

  Ontdek meer over ExxonMobil
 • Chemische sector

  STE Mhelden BASF

  Breng een bezoek achter de schermen BASF en kijk hoe ze op een duurzame manier chemische producten maken.

  Ontdek meer over BASF
 • Sector van de halfgeleiders/micro-elektronica

  STE Mhelden Melexis

  Laat je rondleiden bij Melexis en kijk hoe microchips in elektrische auto’s en thermometers werken.

  Ontdek meer over Melexis
 • Een olie- en gasbedrijf

  STE Mhelden Total

  Stap binnen bij Total en ontdek hoe ze op een duurzame manier van olie afkomstig uit plastic afval nieuwe plastics maken.

  Ontdek meer over Total

in samenwerking met

VRT logoImage 1