Oosterweel
Hoe wordt de Oosterweelverbinding in goede banen geleid?
in samenwerking met het STEM-platform en
De Oosterweelverbinding is een werf in en rond Antwerpen. Het is van de grootste werven van Europa! Is die werf dan zo groot? Ja. Want niet alleen is Antwerpen de tweede grootste stad van België, de stad heeft ook een grote haven waar veel schepen dagelijks hun vracht afzetten, die dan later met vrachtwagens naar binnen in ons land of buiten België wordt vervoerd. Er is dus erg veel verkeer en de stad kan al dat vervoer niet meer aan. Dus bouwen ze een nieuwe tunnel rond de rivier de Schelde, zodat het verkeer vlot kan verlopen.
Wie zijn hun STEMhelden?
- Stephanie (projectbeheerder)
- Ine (mobiliteitsdeskundige) staat in voor het mobiliteitsplan. Om de Oosterweelverbinding te kunnen bouwen, moet ze proberen om het verkeer weg te houden van de werken. Zo probeert ze mensen te overtuigen om de fiets, de trein of de bus te nemen. En auto’s die stuurt ze via een andere route. De auto’s en vrachtwagens die toch door de werken moeten rijden, probeert ze zo weinig mogelijk te verhinderen. Ine gebruikt heel wat technologie om te weten of haar plan werkt!
- Gregory (landmeter) moet het werkgebied opmeten van zodra er werken starten. Dit doet hij met een drone. De drone gaat in de lucht en trekt verschillende foto’s. Uit die foto’s haalt Gregory data in 3D. Zo kan hij goed zien waar de nieuwe weg moet komen en waar de machinisten moeten graven. Gregory studeerde wetenschappen met zes uur wiskunde en in het hoger onderwijs koos hij voor geografie met als afstudeerrichting landmeetkunde.
- Dylan (machinist) graaft de tunnels uit. Zijn kraan heeft twee schotels die met een satelliet verbonden zijn. Zo kan hij heel nauwkeurig zeggen waar hij aan het graven is. Dylan studeerde sociaal technische wetenschappen en voelde meteen de prikkel om het werk te starten waar hij als kind van droomde.
“Als kind speelde ik al met speelgoedgraafmachines en nu mag ik het dagelijks doen!”
Als je de volgende keer met de auto naar Antwerpen rijdt, kijk je dus beter eens uit het raam om de werf te bekijken. Het is een erg grote, indrukwekkende werf!
Wat kan ik waar studeren?
Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem ‘leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.
Welke job kan ik later uitoefenen?
Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.
Ga nu al zelf aan de slag met STEM
STEM-projecten in de klas
Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.
Wil je meer weten?
in samenwerking met