STEM logo

Start je zoektocht in onze STEM videotheek:

Hoe maakt RoboJob het leven in de industrie gemakkelijker?
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

RoboJob

Bij RoboJob bouwen ze robots! Ze maken systemen met een robotarm die ruwe stukken kunnen grijpen en in een machine kunnen plaatsen óf eruit nemen. De machines maken ruwe blokken tot een afgewerkt product. Dat kunnen motorblokken of vliegtuigonderdelen zijn!

Wie zijn hun STEMhelden?

  • Zeno (software ingenieur) werkt mee aan het brein van de robot. Hij kan bepalen wat de robot gaat doen en hoe hij dat gaat doen. Zeno is gespecialiseerd in Mechatronica en Robotica. Als vooropleiding aan de middelbare school volgde hij wetenschappen-wiskunde.
  • Sam (elektrotechnisch ingenieur) tekent op een plan uit wat de machine moet doen. Zo kan hij de machine bijvoorbeeld vragen om de deur open te doen! Elke machine communiceert anders met het robotsysteem. Sam volgde als tiener een wetenschappelijke richting en koos later als industrieel ingenieur voor elektrotechniek-werktuigkunde.
  • Evert (productiemedewerker) bekijkt het plan van Sam en sluit alle kabels aan om de robot tot leven te brengen.
Ik studeerde bouw, maar kwam via een omweg toch bij RoboJob terecht. Ik vind het erg fijn om met robots te werken.

RoboJob maakt het leven in de industrie gemakkelijker. Werkers moeten niet steeds stukken heffen en in de machine stoppen. Dat doet de robot voor hen! Omdat de routine wegvalt, kan de werknemer die aan de machine staat veel creatiever bezig zijn!

Meer weten over

Robojob

RoboJob

Mtech

mtech+

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

in samenwerking met

VRT logo Image 1