Image 1

Start je zoektocht in onze STEM videotheek

Umicore

Hoe kan je een laptop, smartphone of een batterij recylceren?
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

Umicore is een wereldspeler in materiaaltechologie en recyclage. Over de ganse wereld ontwikkelen zij innovatieve technologieën en verwerken zij hoogwaardige materialen zoals kobalt, nikkel, germanium, goud en zilver. In ons dagelijkse leven komen we constant in aanraking met metalen maar je ziet ze niet altijd, zoals in je gsm. We hebben ze dus constant nodig, maar tegelijk worden ze steeds schaarser. We kunnen ze niet voor altijd uit de grond blijven halen. Het belangrijkste doel van Umicore is om duurzame waarde te creëren en hiervoor materialen te ontwikkelen en te produceren om daarna te recycleren.

Wie zijn hun STEMhelden?

 • Tony (specialist operaties) is de praktische en creatieve duizendpoot van onze pilootinstallaties. Samen met de collega’s bedenkt en bouwt hij nieuwe proefopstellingen. Nadien voert hij de proeven ook uit, met oog voor veiligheid. Hierbij moet hij kritisch observeren wat er allemaal gebeurt. Tony studeerde foto-lassen op school en leert constant nieuwe zaken bij op de werkvloer.
 • Jolien (laboratoriumleider) stuurt een team binnen de research en development (onderzoek en ontwikkeling) afdeling aan. Ze is betrokken bij alle wetenschappelijke onderwerpen die worden onderzocht binnen de afdeling, kijkt toe dat alles in het labo vlot verloopt, stelt de planning op en volgt ze daarna op. Daarnaast draagt ze ook zorg voor haar team zodat iedereen zich goed voelt en graag komt werken.
 • Annick (productiemanager) zorgt ervoor dat Umicore de juiste hoeveelheid producten kan produceren aan de gevraagde kwaliteit zoals de klant het nodig heeft. Dit vraagt dikwijls een extra inspanning van de collega’s van de verschillende afdelingen om aan een speciale eis van de klant te voldoen. Annick zorgt ervoor dat de nodige aanpassingen hiervoor op tijd gebeuren. Ook kijkt ze vooruit en zorgt ze dat de juiste machines, processen en mensen er zijn om ook in de toekomst het juiste product te kunnen maken. Ze studeerde kwantumchemie.
Umicore

Meer weten over

Umicore

Umicore

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Wil je meer weten?

 • Een olie-en gasbedrijf

  Exxon Mobil 3

  Kijk binnen bij olie- en gasbedrijf ExxonMobil en kom snel te weten hoe ze gerecycleerde plastics testen.

  Ontdek meer over ExxonMobil
 • Chemische sector

  STE Mhelden BASF

  Breng een bezoek achter de schermen BASF en kijk hoe ze op een duurzame manier chemische producten maken.

  Ontdek meer over BASF
 • Sector van de halfgeleiders/micro-elektronica

  STE Mhelden Melexis

  Laat je rondleiden bij Melexis en kijk hoe microchips in elektrische auto’s en thermometers werken.

  Ontdek meer over Melexis
 • Een olie- en gasbedrijf

  STE Mhelden Total

  Stap binnen bij Total en ontdek hoe ze op een duurzame manier van olie afkomstig uit plastic afval nieuwe plastics maken.

  Ontdek meer over Total

in samenwerking met

VRT logoImage 1