Image 1

Start je zoektocht in onze STEM videotheek

Volvo Car Gent

Hoe bouwt Volvo Car Gent aan de auto van de toekomst?
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

Wist je dat de wagen van de toekomst enkel op elektriciteit rijdt? Bij Volvo Car in Gent willen ze tegen 2030 alleen nog maar elektrische wagens produceren. Zo’n elektrische wagen stoot geen CO2 uit tijdens het rijden, wat erg goed is voor ons milieu. Voor het maken van die auto’s heeft Volvo dus heel wat technisch geschoold personeel nodig.

Wie zijn hun STEMhelden?

  • Barbara (woordvoerder) staat in voor de communicatie binnen Volvo, maar ook naar de media toe. Ze bedenkt de communicatieplannen, is verantwoordelijk voor de sociale media en is hét aanspreekpunt van Volvo Car. Barbara was in het middelbaar ingeschreven in de humane wetenschappen en koos daarna voor communicatiemanagement.
  • Kevin (technicus) helpt bij de ruwe bouw van de Volvo-wagen. Hij zet, samen met een machine, de auto-onderdelen in elkaar. Daarna monteert de robot die autostukken aaneen. Hij moet er ervoor zorgen dat alles in de lasfabriek blijft draaien. In het secundair volgde Kevin een opleiding automechanica. Binnen Volvo kon hij zich dan bijscholen tot technieker, onderhoudsoperator en machineoperator. 
  • Nathalie (teambegeleider) werkt in de montagefabriek. In die fabriek vullen ze de auto’s met verschillende onderdelen bijvoorbeeld met koelvloeistof. Ze moet verschillende stationnetjes op de montagelijn bewaken en het overzicht behouden. Nathalie leerde sociale en technische wetenschappen op de schoolbanken. Haar kennis als teambegeleider deed ze op door vele verschillende opleidingen binnen Volvo.
  • Benjamin (technieker batterijzone) werkt in de batterijzone waar ze de juiste batterij aan de juiste wagen koppelen. Nadien is de auto klaar voor verkoop. Benjamin studeerde elektromechanica en nam er een 7e jaar meet-en regeltechnieken bij.

Bij het produceren van auto-onderdelen wil Volvo Car graag zo weinig mogelijk broeikasgassen uitstoten. Ze dragen het klimaat hoog in het vaandel!

Volvo

Meer weten over

Volvo

Volvo Car Gent

Mtech

mtech+

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Wil je meer weten?

  • Een olie-en gasbedrijf

    Exxon Mobil 3

    Kijk binnen bij olie- en gasbedrijf ExxonMobil en kom snel te weten hoe ze gerecycleerde plastics testen.

    Ontdek meer over ExxonMobil
  • Chemische sector

    STE Mhelden BASF

    Breng een bezoek achter de schermen BASF en kijk hoe ze op een duurzame manier chemische producten maken.

    Ontdek meer over BASF
  • Sector van de halfgeleiders/micro-elektronica

    STE Mhelden Melexis

    Laat je rondleiden bij Melexis en kijk hoe microchips in elektrische auto’s en thermometers werken.

    Ontdek meer over Melexis
  • Een olie- en gasbedrijf

    STE Mhelden Total

    Stap binnen bij Total en ontdek hoe ze op een duurzame manier van olie afkomstig uit plastic afval nieuwe plastics maken.

    Ontdek meer over Total

in samenwerking met

VRT logoImage 1