Image 1

Start je zoektocht in onze STEM videotheek

VTI Torhout

Hoe herken je een echte STEM-school?
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

Het VTI in Torhout is een STEM-school! Hoe herken je nu een echte STEM-school? Wel, in een STEM-school zetten ze doeners en denkers samen aan het werk. In het VTI Torhout lossen leerlingen problemen op die zich voordoen in de maatschappij, de industrie of in een onderzoeksgebied. Leerlingen moeten zowel probleemoplossend denken als creatief en kritisch zijn. 

De leerlingen in het VTI in Torhout vinden STEM erg leuk! Want ze moeten niet enkel theorie blokken, maar ze mogen die theorie ook in de praktijk omzetten. De projecten die ze maken doen ze in groep en overlappen verschillende vakken. Zo werken de leerlingen in Torhout aan een warmtebox. Dat is een STEM-project rond energiebesparing en dus goed voor ons klimaat! De warmtebox stelt een energiezuinig huis voor met radiatoren, goede isolatie en een thermostaat. De box mogen ze zelf uittekenen en de onderdelen installeren. Het is een leuk project, omdat alle lessen met elkaar verbonden zijn: in technisch tekenen leren de leerlingen de box uit te tekenen, in engineering kunnen ze de onderdelen programmeren en metingen uitvoeren, én die metingen die gebruiken ze dan weer als een grafiek in wiskunde. Handig toch? 

Met een STEM-project zoek je dus steeds een oplossing voor problemen uit onze leefwereld. Je leert daarbij werken met de laatste hoogtechnologische snufjes en je begrijpt de wetenschap erachter. Een STEM-richting kan je zowel in ASO, BSO als TSO doen. Zoek jij al eens op Google naar een STEM-school in je buurt?

Deze 4 pijlers kunnen je alvast helpen in je zoektocht. Want een STEM-school herken je aan:

 1. Het samensmelten van technologie, wetenschap, wiskunde en engineering in het leerplan. Afgekort is dat STEM. Alle vakken horen dus samen!
 2. Onderzoekend en ontwerpend leren. Leerlingen mogen zelf ontwerpen, creatief bezig zijn en problemen oplossen. Misschien ben jij wel de creatieveling naar wie we op zoek zijn?
 3. De projecten op school zijn altijd gelinkt aan de leefwereld of onze maatschappij. Wat je leert is dus nuttig voor later!
 4. Werken in groep en sociale vaardigheden staan voorop. Want het is veel leuker om in een groep te studeren dan in je eentje!
STEM onderwijs Brightlab

Meer weten over

VTI Torhout

Vrij Technisch Instituut Torhout

Brightlab

Brightlab

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Wil je meer weten?

 • Een olie-en gasbedrijf

  Exxon Mobil 3

  Kijk binnen bij olie- en gasbedrijf ExxonMobil en kom snel te weten hoe ze gerecycleerde plastics testen.

  Ontdek meer over ExxonMobil
 • Chemische sector

  STE Mhelden BASF

  Breng een bezoek achter de schermen BASF en kijk hoe ze op een duurzame manier chemische producten maken.

  Ontdek meer over BASF
 • Sector van de halfgeleiders/micro-elektronica

  STE Mhelden Melexis

  Laat je rondleiden bij Melexis en kijk hoe microchips in elektrische auto’s en thermometers werken.

  Ontdek meer over Melexis
 • Een olie- en gasbedrijf

  STE Mhelden Total

  Stap binnen bij Total en ontdek hoe ze op een duurzame manier van olie afkomstig uit plastic afval nieuwe plastics maken.

  Ontdek meer over Total

in samenwerking met

VRT logoImage 1