Nieuw

Prikkelarme dag

Kom rustig experimenteren op woensdag 4 oktober
Iederéén verdient weleens een leuke dag vol wetenschap en technologie. Maar niet iedereen geniet van een uitstap met te veel prikkels. Daarom organiseren we op woensdag 4 oktober tussen 12u en 17u onze eerste prikkelarme dag, compleet met een prikkelarme show, demo en workshops. 

Bestel je tickets via deze pagina en reserveer in één klap een plekje voor een van onze workshops.
Plasmabol

Tip

Koop via deze pagina eerst je tickets voor de prikkelarme dag. Voltooi je bestelling nog niet, maar keer terug naar het overzicht. Klik vervolgens op de workshop waaraan je wil deelnemen en kies een tijdslot. Zo hoef je maar één keer je gegevens door te geven en ontvang je al je tickets (zowel voor de toegang als voor de workshops) in één mail. Omgekeerd kan natuurlijk ook: eerst je workshop reserveren en dan je tickets kopen.

Abonnees kunnen gratis reserveren door het ticket Abonnees, personen die al een geldig ticket hebben…’ toe te voegen aan hun bestelling. Heb je vragen, stuur dan een mail naar info@​technopolis.​be.

Wat mag je verwachten?

Minder prikkels, meer plezier

Prikkelgevoelige kinderen en volwassenen voelen zich niet veilig op een plek met te veel prikkels. Daarom proberen we op zoveel mogelijk manieren het aantal prikkels te verlagen.

We laten niet meer dan 250 bezoekers toe en dempen zoveel mogelijk licht en geluid. Zo schakelen we het omroepsysteem en (waar het kan) de schermen uit. Verder kan je toekomen en vertrekken wanneer je wil.

Stappenplan en prikkelmand

Onze tentoonstellingsruimte is één grote open ruimte. Dat betekent veel prikkels, maar tegelijk ook een gevoel van overzicht. Daarom bakenen we geen zones af.

Als extra ondersteuning bieden we op deze dag een visueel stappenplan aan en een prikkelmand met hulpmiddelen zoals zonnebrillen, handschoenen, fidgets… om ongewenste prikkels te blokkeren.

Hoofdexpo Das Geniaal 5

Wordt het even te veel?

Daar hebben we alle begrip voor. Daarom voorzien we prikkelarme rustruimtes met een aantal tipi’s om in terug te trekken, (voor)leesboeken en verzwaringsknuffels om even terug op adem te komen. 

Daarnaast kregen onze medewerkers een opleiding rond autisme en houden ze tijdens de prikkelarme dag een extra oogje in het zeil.

Geniet van een aanbod op maat 

Aangepaste demo en show

Zonder reservatie

In onze tentoonstellingsruimte kan je met een hoofdtelefoon een aangepaste versie van de demo De wolkenmaker (vanaf 6 jaar) meemaken. Tijdens deze demo voeren we proeven uit met droogijs.

Daarnaast kan je in ons auditorium ook de prikkelarme versie van Maar natuurlijk! (vanaf 4 jaar), een show over allerlei fascinerende natuurverschijnselen, bijwonen.

Op het programma

13:00 — 13:15Demo De wolkenmaker
13:30 — 14:00Show Maar natuurlijk!
15:00 — 15:15Demo De wolkenmaker
15:30 — 16:00Show Maar natuurlijk!


Lasercutter 6

Workshops in kleine groepjes

Met reservatie

Op onze prikkelarme dag kan je ook in een klein groepje van 6 tot 8 deelnemers (exclusief begeleiders) aan een workshop deelnemen. Je kan lasercutten in het Atelier (vanaf 8 jaar) of superslijm maken in het Lab (vanaf 10 jaar). Elk kind kan met een aparte set materiaal aan de slag.

Jongere kinderen kunnen ook deelnemen als een ouder, nonkel, tante… een handje toesteekt.

Tussen 13u en 17u, tijdsloten van 30 minuten

Waarom een prikkelarme dag?

Omdat iederéén recht heeft op een kans om te ontdekken hoe leuk wetenschap en technologie zijn, ook kinderen en volwassenen die moeite hebben met prikkelverwerking. Tijdens de prikkelarme dag doen we ons best om een omgeving te creëren waar zij zich veilig kunnen voelen.

Wie kan allemaal deelnemen?

Iedereen die nood heeft aan een prikkelarme omgeving om van een uitstap naar Technopolis te kunnen genieten en één of meerdere begeleiders. 

Show natuur bloem

Bemachtig op tijd je tickets

We ontvangen bewust weinig bezoekers. Om zeker te zijn dat er nog plaats is, koop je best nu al online je tickets. Ook begeleiders hebben een ticket nodig. 

Koop je tickets

Recht op gratis toegang? 

Of heb je een abonnement? Voeg dan via de ticketmodule een gratis ticket (‘Abonnees, personen die al een geldig ticket hebben…’) toe aan je bestelling. 

We geven gratis toegang aan één begeleider:

  • per rolstoelgebruiker of blinde persoon
  • per twee bezoekers met een handicap indien ze geen rolstoel gebruiken of niet blind zijn

Ook wij leren bij

Woensdag 4 oktober is onze allereerste prikkelarme dag. Dat betekent dus ook dat we hieruit nog lessen gaan trekken. Heb je nu al suggesties, laat het dan weten aan Marian Michielsen via marian.​michielsen@​technopolis.​be.

Blijkt onze prikkelarme dag een succes? Dan zouden we deze heel graag verschillende keren per jaar organiseren, ook op andere momenten. Vul achteraf zeker de enquête in om op de hoogte te blijven van ons prikkelarm aanbod.

Toegankelijkheid en voorzieningen

Op welke voorzieningen kan je rekenen tijdens je bezoek? Filter op beperking en krijg in één oogopslag alle informatie die je nodig hebt om je uitstap voor te bereiden.

Ontdek meer

Over prikkelverwerking

In ons dagelijks leven zijn er veel prikkels te verwerken die vaak als normaal worden ervaren. Maar als de hersenen deze prikkels niet gelijktijdig kunnen verwerken, ontstaan er problemen rondom de informatieverwerking. Hierdoor kunnen er allerlei problemen ontstaan, denk hierbij aan concentratieproblemen, een zenuwachtig gevoel krijgen of overstimulatie.

Mensen met niet aangeboren hersenletsel en mensen met ASS hebben vaak baat bij prikkelarme omgevingen. Ook mensen met ADHD, epilepsie of mensen die herstellen van een hersenbloeding, burn-out, hersenschudding of een herseninfarct verwerken prikkels moeilijker.

Met dank aan de spelers van de Nationale Loterij

Dankzij hen steunt de Nationale Loterij de eerste prikkelarme dag in Technopolis.