50 jaar maanlanding en toch wist je dit nog niet!

5 dingen die jij nog niet wist van de maan!
Een iconisch moment. Op 20 juli 1969 landde ruimtecapsule Apollo 11 op de maan en zetten Neil Armstrong en Buzz Aldrin als eerste ooit een voet op ons nachtelijke hemellichaam. Vijftig jaar (en twaalf bezoekers later) gaf de maan al flink wat van haar geheimen prijs. En toch weet ze ons nog steeds te verbazen. Hou je vast voor deze MAANzinnige’ weetjes!
Maan

1. De maan bevat één van de koudste plekken van ons zonnestelsel

Het oppervlak van de maan bestaat uit bergen en kraters. Sommige van die kraters zijn zo steil en diep dat er nooit zonlicht in schijnt. Het is er zo’n ‑248°C. Dat maakt van de diepe maankraters de allerkoudste plekken op de maan, en bij uitbreiding van ons hele zonnestelsel.

2. Het is muisstil op de maan

In tegenstelling tot wat de meesten denken, heeft de maan wél een atmosfeer. De dichtheid van gasdeeltjes is echter meer dan 100.000 keer lager dan hier op de aarde! Dat betekent dat er zeer weinig lucht is. En daardoor is er ook geen geluid, want dat wordt veroorzaakt door trillingen in … de lucht. Een astronaut die een ruimtewandeling maakt, kan dus zelf geen lawaai maken. Er is immers niets waardoor de geluidsgolven zich kunnen voortplanten.

3. De maan had misschien een zusje

Enkele astronomen denken dat de aarde ooit twee manen had, totdat de kleinere van de twee uiteindelijk tegen de grote botste. Daarop smolten de twee samen tot de maan die wij vandaag kennen. De theorie — die niet door alle wetenschappers wordt gedragen — zou kunnen verklaren waarom de twee helften van de maan er verschillend uitzien: de maan is aan de voorzijde egaal en aan de achterkant zit ze vol bergen en kraters.

4. De afstand tussen de maan en de aarde wordt groter

Ooit hadden we er misschien twee. Binnen miljarden jaren hebben we er nog maar amper één. Elk jaar gaat onze maan immers vier centimeter verder van ons weg. Toen ze 4,5 miljard jaar geleden werd gevormd, bevond de maan zich vermoedelijk nog op 22.500 kilometer afstand van de aarde. Nu is dat al 384.400 kilometer. Dat komt omdat de maan een beetje van de rotatie-energie van de aarde steelt om zich in een hogere baan te nestelen. Als de maan verder blijft bewegen aan dezelfde snelheid, zal ze binnen 600 miljoen jaar niet meer groot genoeg zijn om het oppervlak van de zon, vanaf onze planeet gezien, volledig te bedekken. Geen zonsverduisteringen dus meer in de toekomst.

5. Er was leven op de maan

Neen, je hebt het belangrijke nieuws over aliens niet gemist, maar toch was er even leven op de maan. Chinese ruimtevaarders slaagden er begin 2019 niet alleen in om als eerste een ruimtetuig op de achterzijde van de maan te zetten. Ze hadden in die sonde ook zaadjes van de katoenplant mee en lieten die daar ontkiemen. En dus was er leven op de maan. Was, want jammer genoeg leefden de plantjes maar enkele dagen.