Extreme Travel Tip: Ver van zee

Mooi weer vandaag? Hup in de auto, één à twee uur rijden en de gemiddelde Belg kan zijn handdoek uitrollen aan de kust. Mag het wat spectaculairder?
Ver van zeepunt 1

Wat dacht je bijvoorbeeld van een tripje naar de meest verafgelegen plek op aarde? Dé plek die het allerverst ligt van eender welke zee of oceaan. Laten we eens een virtueel kijkje gaan nemen op die pole of inaccessibility’ of ontoegankelijkheidspool …

Neem er even Google earth bij (sinds dit jaar uitgebreid met een fascinerende 3D-functie). Als je de grillige kustlijnen van de continenten bekijkt, kom je al gauw tot de vaststelling dat het verste landpunt ergens in Azië moet liggen. Enig giswerk brengt je waarschijnlijk in de buurt van noordwest-China, Kazachstan, Mongolië of zelfs het uiterste zuiden van Rusland. Dé place to be voor wie écht ver van de wereld wil zijn, is dan ook de Chinese provincie Xinjiang (rood op de afbeelding hieronder). 

Met de fiets naar Verweggistan

In de zomer van 1986 bereikten de Britse neven Nicholas en Richard Crane als eerste mensen het punt dat toen als ontoegankelijkheidspool gold: een plek in de Gurbantünggüt woestijn in de Chinese provincie Xinjiang. Dat deden ze … met de fiets nog wel (rare jongens, die Britten).

Bron: Journey to the Centre of the Earth

De twee avonturiers hadden lef, dat moet je ze nageven: door het gebrek aan een zachte invloed van de zee, stijgen de temperaturen er s zomers tot 50°C. De dichtstbijzijnde kustlijn ligt dan ook maar liefst 2648 km verderop, in de havenstad Tianjin aan de Gele Zee. Hun avonturen kan je nalezen in hun boek Journey to the Centre of the Earth (gratis te downloaden). 

Fout in de berekening 

Helaas voor de neven, vond een team van Spaanse en Zwitserse wetenschappers in 2007 een fout in de historische lokalisatie van de ontoegankelijkheidspool. Volgens hen moet er ook rekening gehouden worden met het estuarium van de Ob-rivier, dat uitmondt in de Karazee ten noordwesten van Siberië. Dat besef bracht de betreffende pool direct een aantal graden naar beneden (en een 140 kilometer dichter bij de kust).

Volgens hun berekeningen
zijn er twee verste landpunten’ die naam waardig in dezelfde Chinese provincie Xinjiang. De twee nieuwe ontoegankelijkheidspolen liggen op iets meer dan 2510km van het Ob-estuarium en van de Golf van Bengalen. Het ene punt (links op de afbeelding) is dan ook nog eens dezelfde afstand verwijderd van de Arabische Zee, de andere pool (rechts) ligt even ver van de Golf van Bohai. Wie stuurt ons als eerste zijn vakantiekiekje?