Maak kennis met Laurien!

Piepjonge kankeronderzoeker aan de KU Leuven
In onze nieuwste vlog trekt Emiel naar het VIB Center for Cancer Biology (CCB) aan de KULeuven en ontmoet hij Laurien; een jonge doctoraatsstudent die samen met haar team baanbrekend onderzoek doet naar kanker doet. Vol enthousiasme en passie heeft ze het over immuun-oncologie, haar job als piepjonge onderzoekster en… MUIZEN!
Muizen

Recent ontwikkelden wetenschappers een veelbelovende, nieuwe therapie: immuuntherapie. Hiermee wordt het immuunsysteem van kankerpatiënten gereactiveerd om een tumor aan te vallen. Hoewel dit een veelbelovend therapie is, is het niet werkzaam voor iedereen. Bovendien blijft het moeilijk om te voorspellen welke patienten zullen reageren op de therapie en welke niet.

Daarom gaan Laurien en haar collega-onderzoekers op zoek naar een biomerker” om de respons op de therapie te voorspellen. Hiervoor gebruiken ze single-cell technologie, wat hen toelaat om alle individuele immuuncellen en kankercellen in een tumor in kaart te brengen. Zo hopen we te ontdekken hoe de tumor reageert tijdens een behandeling met immuuntherapie en ‑hopelijk- de therapierespons te voorspellen en te verbeteren.”