Kwamen er aliens op bezoek in ons zonnestelsel!?

Wat is Oumuamua, de bizarre bezoeker?
Scheerde er onlangs een ruimteschip met buitenaards leven aan boord vlak langs onze Aarde? JA! Tenminste, dat beweren onderzoekers van Harvard in hun recente studie.
Oumuamua

Oumuamua: de vreemde interstellaire bezoeker

Vorig jaar werd er via een telescoop op Hawaï een mysterieus object in ons zonnestelsel gespot. Al snel werd duidelijk dat het het niet om een komeet of planetoïde ging en dat het niet uit eigen zonnestelsel kwam. Aangezien de eerste waarneming ervan via een telescoop op Hawaï gebeurde, werd het ruimtevoorwerp Oumuamua’ gedoopt, wat zoveel betekent als eerste boodschapper van ver’. Poëtisch, niet?

De waarneming van de 400 meter lange ruimtesigaar die aan 95.000 km/​u door ons zonnestelsel scheert, deed wetenschappers van over de hele wereld steigeren van verbazing. Onmiddellijk werden er dan ook allerlei theorieën geopperd omtrent de bizarre waarneming. De ene al wat waarschijnlijker dan de andere. Zo concludeerden enkele Harvard-wetenschappers onlangs in hun paper dat Oumuamua een ruimteschip zou kunnen zijn; een theorie die door heel wat andere wetenschappers echter zeer onwaarschijnlijk wordt geacht.

En toch…

Hoewel de stelling van de Harvard-onderzoekers nogal van de pot gerukt is, blijven er nog steeds twee dingen volstrekt onbeantwoord. Zo is het voorlopig nog een compleet raadsel hoe Oumuamua in de eerste plaats in ons zonnestelsel verzeild raakte. Daarnaast roept ook Oumuamua’s plotse versnelling bij het verlaten van ons zonnestelsel heel wat vragen op. Hopelijk brengt verder wetenschappelijk onderzoek meer opheldering!