Waarom is biodiversiteit zo belangrijk?

Hoe diverser, hoe gezonder!
Mensen, dieren, planten,… Stuk voor stuk zijn ze als levende organismen onmisbaar op onze planeet. Want dankzij de biodiversiteit hebben we vruchtbare grond, proper water en voedsel. We kunnen dus niet zonder. Helaas zien wetenschappers de biodiversiteit in ijltempo afnemen, wat echt verontrustend is. Welke problemen brengt dit met zich mee en wat kunnen we eraan doen?
Biodiversiteit 1

Een bont allegaartje

Het is belangrijk dat er niet alleen cactussen groeien, maar ook palmbomen. Dat er niet alleen meeuwen rondvliegen, maar ook mussen. Dat er zand én gras is, tropisch regenwoud én savanne. Maar ook dat er zowel witte als oranje vlinders zijn, en zowel zoete als zure appels. Die variatie in soorten, ecosystemen en genen is belangrijk voor het evenwicht van de natuur. Die verzameling van alles en nog wat’ is de biodiversiteit.

Steeds minder soorten

Biologen schatten dat er wel meer dan 8 miljoen verschillende soorten op onze aarde voorkomen, maar we kennen er nog maar’ zo’n 2 miljoen. En dat worden er elk jaar minder, want de natuur neemt wereldwijd razendsnel af. Experts weten dat er vandaag zo’n 1 miljoen dieren en planten met uitsterven bedreigd worden. Dat zijn er meer dan ooit tevoren. De grote schuldige? De mens. We verdrukken de natuur, kappen regenwoud en vervuilen het milieu. We gebruiken alle natuurlijke bronnen tegen een rotvaart op en geven de aarde niet de tijd om zich te herstellen.

Minder biodiversiteit, meer problemen

Een vliegje meer of minder: kan dat nu zo’n kwaad? Ja, toch wel. De wereld — en uiteindelijk dus ook de mens — kan niet zonder biodiversiteit. Het zorgt voor zuurstof, een stabiel klimaat, zuiver water en planten die worden bestuifd. En die gezonde natuur levert dan weer voedsel en grondstoffen voor medicijnen, kleding en huisvesting. 

Onderzoekers zien steeds meer gevolgen van de dalende biodiversiteit de kop op steken: door overbevissing verdwijnen volledige vissoorten en door ontbossing ontstaan aardverschuivingen die vruchtbare landbouwgrond onbruikbaar maken. Dieren trekken, omwille van de natuur- en klimaatveranderingen, ook steeds vaker naar nieuwe gebieden, waar ze dan de oorspronkelijke soorten wegconcurreren en zo het ecosysteem nog harder verstoren.

Tijd voor actie!

Het is duidelijk: zonder biodiversiteit kunnen we niet. Daarom riepen de Verenigde Naties 22 mei uit tot Wereldbiodiversiteitsdag. Het moment om meer aandacht te besteden aan alle micro-organismen, dieren en planten. Ook jij kan dat doen — door planten van bij ons in je tuin te zetten, een bijenhotel op te hangen, of eens wat minder vlees te eten. Meer tips? Het Museum van Natuurwetenschappen verzamelde maar liefst 366 biodiversiteit-acties - één voor elke dag dus.