Technopolis is terug open! Om ons te bezoeken heb je een online ticket en/‚Äčof een registratiebevestiging nodig. Vergeet ook je mondmasker niet!
Meer info
Technopolis is gesloten
Gamen

Word je slimmer van gamen?

One Up voor je brein!
Het beste huiswerk? Een uurtje gamen. Niet alleen super leuk, maar ook wetenschappelijk verantwoord: gamen kan je geheugen, je strategische inzicht en je fijne motoriek namelijk verbeteren. Wij sommen alvast de harde feiten op waarmee je jouw leerkracht of ouders overtuigt.

Betere punten

Wat als je de schoolresultaten van jonge gamers vergelijkt met die van niet-gamers? Professor Alberto Posso van de RMIT Universiteit in Australië besloot het te doen: hij legde de punten van 12.000 vijftienjarigen naast elkaar en ontdekte dat de leerlingen die (bijna) elke dag online games speelden beter scoorden dan hun niet-gamende vriendjes. Logisch, aldus Posso. Want games zijn een soort van puzzels, waarbij de tieners hun wiskundige en wetenschappelijke kennis moeten inzetten.

Leren lezen

Ook wie moeite heeft met lezen, kruipt maar beter achter zijn Playstation of Xbox. In 2013 toonde een studie aan dat de leessnelheid van dyslectische kinderen verbeterde na het spelen van actie-games. De onderzoekers vermoedden dat de spelletjes de aandachtsspanne van de kinderen hielp vergroten.

Groter game-brein

Duitse onderzoekers vroegen 23 proefpersonen om twee maand lang, een half uur per dag Super Mario 64 te spelen. Toen ze hen achteraf onder de scanner legden, zagen ze dat de grijze stof in de hersenen was toegenomen - meer specifiek in de delen die instaan voor het geheugen, strategisch plannen en fijne motoriek.

Dat gamen het geheugen verbetert, merkten ook de onderzoekers aan de Universiteit van California. Toch als je het juiste spel speelt. De wetenschappers deelden 69 proefpersonen op in 3 groepen: de eerste groep speelde geen spelletjes, de tweede moest Super Mario 3D spelen en de laatste Angry Birds. Wat bleek? Enkel het 3D-spel - vol complexe, verrijkende virtuele omgevingen - zorgde ervoor dat de gamers beter konden onthouden.

Gamen als huiswerk?

Het grootste nadeel van gamen is dat we het zittend doen. Iets wat bij jongeren - die eigenlijk al te weinig bewegen - nadelige gevolgen voor hun gezondheid heeft. En natuurlijk moet je ook een gameverslaving vermijden. Maar … als het binnen de perken blijft, kan een uurtje Super Mario of Minecraft geen kwaad. Sterker nog: het is prima hersengymnastiek. Zeg je moeder en leerkracht maar dat de wetenschap het gezegd heeft.

Volg ons op YouTube voor een heleboel hacks, fun facts en random awesomeness