Zo veel chemische elementen zitten er in je smartphone!

Een halve tabel van Mendelejev in je broekzak!
Wist je dat je elke dag zowat een halve tabel van Mendelejev met je meesleurt in je broekzak? Je smartphone zit namelijk vol chemie — van koolstof tot goud: er gaat een wereld aan chemische elementen schuil achter het apparaatje in je handpalm.
Gsm

Gsm vs. lichaam: 1 — 0

In ons lichaam zitten zo’n 30 elementen van het periodiek systeem verstopt, maar in onze iPhone zitten er meer dan het dubbele: die heeft maar liefst 75 chemische elementen nodig om te werken. De batterij bijvoorbeeld — die steeds kleiner maar ook steeds sterker moet zijn — bestaat uit lithium. In de processor (het kloppende hart van je mobieltje) vinden we dan weer silicium terug. En verder zit er ook aluminium, kalium, koolstof en zelfs zuurstof in je smartphone.

Wat maakt je smartphone smart’?

Het straffe en vernuftige van onze smartphones schuilt in de metalen’ die erin zitten. Vaak zijn dat zeldzame metalen, zoals neodymium en dysprosium (zonder hen kan je telefoon niet trillen) en terbium en yttrium (nodig voor de flashy kleurtjes op je scherm). De verschillende smartphone-merken gebruiken samen maar liefst 16 van de 17 zeldzame aardmetalen. Het enige dat je niet zal aantreffen, is promethium. Dat is namelijk radioactief!

Keerzijde aan de chemische medaille

Hoe knap smartphones in elkaar zitten en hoe eenvoudig ze ons leven ook maken, toch is er ook een keerzijde aan de medaille. Zo bevatten de geleiders in vrijwel alle smartphones goud en wordt er tin gebruikt bij het soldeerproces ervan. Beide metalen zijn echter conflictmetalen, wat inhoudt dat ze worden opgegraven in een regio waarin gevochten wordt. Heel vaak wordt de opbrengst ervan ook gebruikt om de lokale conflicten te financieren, wat nog meer omstreden is. Helaas zijn er maar heel weinig smartphonemerken die kunnen produceren zonder deze omstreden metalen. Al zijn er ‑gelukkig maar- uitzonderingen, zoals het Nederlandse Fairphone.