Gratis
3e gr. SO

Virtuele voedingsquiz

Klaar voor een lekker potje quizzen?
Wat weten jouw leerlingen over voeding? Hoe goed zijn ze op de hoogte van het hoogtechnologische productieproces? En hebben ze enig idee hoeveel verschillende profielen er werkzaam zijn binnen de sector? Op dinsdag 8 februari nemen we lekker de proef op de som tijdens onze virtuele voedingsquiz. Die zit boordevol licht verteerbare vragen, hapklare weetjes en smaakmakende video’s waarvan jouw leerlingen het recept moeten zien te raden. Welk groepje is de grote puntenslokop? En hoe hongerig zijn jouw leerlingen naar de overwinning? Wees er als de kippen bij en schrijf je snel in!
Food Work 6

Op het driegangenmenu 

Aperitief: een inspirerend woordje uitleg over duurzaamheid en innovatie in onze hoogtechnologische Belgische voedingsindustrie van Bart Buysse van Fevia.

Hoofdgerecht: enkele speelse interactieve quizrondes 

  1. Hoe belandt voeding op je bord? Welke productieprocessen komen daarbij aan bod? Tijdens de fabrieksronde duiken we virtueel achter de schermen van enkele toonaangevende Belgische voedingsproducenten. Hoe goed hebben je leerlingen opgelet?
  2. Tijdens de expertenronde laten we enkele toonaangevende experts aan het woord die een vraag over hun expertisegebied stellen. 

Dessert: oftewel dé hamvraag. Wie heeft gewonnen? Eerlijk is (h)eerlijk: de winnende teams krijgen dankzij mooie en smakelijke prijzenpakketten de kans om nog een tijdje na te genieten van hun overwinning. 

Aan taaaaafel!”

Is het eindelijk zover? Laat je leerlingen dan per drie aan tafel schuiven. Daarna surf je naar ons online platform waar we de quiz live vanuit Technopolis streamen. Het is handig dat je de quiz op een groot scherm projecteert, zodat iedereen kan meevolgen. Je kan deze ook op meerdere schermen in verschillende lokalen projecteren, zodat verschillende klassen elk in hun eigen klaslokaal de quiz kunnen volgen.

Vervolgens logt elk team afzonderlijk met een smartphone of tablet in op een apart platform waar ze een teamnaam kiezen, hun antwoorden doorgeven en hun scores in de gaten kunnen houden. Na elke ronde tonen we alle tussenscores. Zo ontdekken de teams van elkaar wie gulzig met alle punten aan de haal gaat en wie behoorlijk in de puree zit.

De ingrediënten (of enkele praktische zaken)

Helemaal gratis!
Leerlingen uit de 3e graad secundair (vooral ASO en TSO)
Het totaal aantal leerlingen waarmee jij wil spelen, kies je helemaal zelf. Meerdere klassen uit meerdere scholen kunnen tegelijk deelnemen.
Op dinsdag 8 februari 2022. Vanaf 13u starten we de stream. De quiz begint om 13u15.
Je houdt best 2 lesuren vrij. De quiz zelf duurt 80 minuten en daarnaast mag je rekenen op 10 minuten voorbereidingstijd en 10 minuten om af te sluiten in de klas.

De smaak te pakken?

Wat denk je? Zullen je leerlingen na afloop van de quiz:

A. Nooit nog op dezelfde manier naar hun bord kijken?
B.
Nog meer willen weten over alles wat met voeding te maken heeft?
C.
Later aan de slag willen in de Belgische voedingsindustrie?

Is het antwoord A, B én C? Goed! Want de deuren van de Belgische voedingssector staan altijd open voor jonge en creatieve STEM-talenten. Die hebben we nodig om te kunnen blijven innoveren en op een duurzame manier de uitdagingen van morgen aan te pakken. In ruil biedt de voedingssector aan jongeren een stabiele toekomst met veel werkzekerheid en de kans om hun stempel op de wereld te drukken. 

Hebben je leerlingen na afloop van de virtuele voedingsquiz goesting in een job in de voedingsindustrie?

Wijs hen dan zeker de weg naar Foodatwork​.be.

Met de steun van