Koude of warme drankjes...

Wat helpt het best om af te koelen bij warm weer?
Op warme dagen is belangrijk om voldoende te drinken. Zo hou je het vochtgehalte van je lichaam op peil én zorg je voor verkoeling. Als je het juiste drankje slurpt, want wat is nu het meest verfrissend: een glas ijskoud water of een dampend kopje thee?
Hot Tea Cold Lemonade

Om te ontdekken wat ons het meest verfrist op een warme dag moeten we eerst weten hoe de afkoeling van ons lichaam werkt. Onze interne thermostaat schommelt — in ideale omstandigheden — rond 37 °C. Een temperatuur die je lichaam te allen tijde probeert te behouden. Maar is het buiten erg warm? Dan neemt ons lichaam die hitte op en is dat het signaal voor ons brein om onze zweetklieren te activeren. Zij duwen een laagje zweet naar buiten dat verdampt en zo ons lichaam afkoelt. 

Waarom een warme drank?

Afkoelen lukt dus het best door te zweten. En daar kan een warme drank bij helpen. Hij activeert receptoren in je spijsverteringskanaal en stimuleert zo je brein om je harder te laten zweten. 

In theorie is een kopje thee dus een prima zomerdrankje, maar in praktijk is dit afhankelijk van enkele factoren, zoals de kleren die je aan hebt en de luchtvochtigheid van je omgeving. De belangrijkste voorwaarde blijft immers zweten. En dat zweet moet ook kunnen verdampen. Een tasje thee in een vochtig klimaat of wanneer je te warm gekleed bent, biedt daarom nooit de verfrissing die je zoekt. 

Toch beter een koude drank?

Ook een koud glas water kan je lichaam helpen afkoelen. Is de temperatuur van je drankje lager dan die van je lichaam? Dan zal je lichaamswarmte overgedragen worden naar de vloeistof die door je lijf stroomt. 

Jammer genoeg werkt dit verkoelende effect maar tijdelijk. Omdat de plotse afkoeling zorgt voor minder zweet op je huidoppervlak, zal je lichaamstemperatuur al snel weer op het oude niveau zitten en is het weer puffen geblazen.

Samengevat: volume belangrijker dan temperatuur

Of je nu een warme of een koude drank drinkt, het brengt geen grote of langdurige temperatuurwissels in je lichaam met zich mee. Het allerbelangrijkste is dat je drinkt: minstens zo’n 1,5 liter per dag. Zo kan je zweten om af te koelen en blijft het vochtgehalte in je lichaam toch op peil.