Allergisch aan huisdieren? Zij misschien ook aan jou!

Dat mensen allergisch kunnen zijn aan honden en katten, dat is bekend. Maar wist je dat huisdieren ook een mensenallergie’ kunnen hebben?
Huisdieren3

Niesbuien, een verstopte neus, jeuk of uitslag: het zijn de typische symptomen van een allergie. Bij zo’n allergie reageert je immuunsysteem overdreven hard op in principe onschadelijke stoffen (allergenen), zoals graspollen of huidschilfers. De allergenen die ons parten kunnen spelen, kunnen trouwens ook onze huisdieren lastigvallen. Of anders gezegd: wij kunnen allergisch zijn aan onze huisdieren, maar zij ook aan ons.

Een mensenallergie

Net zoals mensen kunnen huisdieren allergisch zijn voor stoffen in de lucht of in de omgeving, zoals pollen, schimmels en … huidschilfers. Ja, ook die van mensen! Dagelijks verliezen wij een heleboel huidschilfers. Gelukkig is zo’n mensenallergie’ wel eerder zeldzaam.

Hoe merk je een allergie bij je huisdier op? Het meest opvallende symptoom is jeuk. Je zal allergische honden of katten veel zien likken, bijten en krabben. Daarnaast kunnen ze ook last hebben van astma, tranende ogen of niezen.

Allergisch of niet?

Wie twijfelt, kan zijn huisdier laten testen. Dat gebeurt meestal via een bloedonderzoek, waarbij de dierenarts een hele reeks allergenen zal checken. Al kan je huisdier — net zoals mensen — aan om het even wat allergisch zijn, waardoor het soms flink zoeken is naar de precieze boosdoener.

Wat als je huisdier allergisch voor je is?

Het lijkt geen match made in heaven als je huisdier steeds moet niezen of krabben wanneer het jou ziet, maar gelukkig hoef je geen afscheid te nemen van je trouwe compagnon. Je dierenarts kan de allergie van je huisdier behandelen: bijvoorbeeld via medicatie tegen de jeuk, maar ook via therapie. Hij of zij zal dan spuitjes geven met daarin een kleine hoeveelheid van de probleem-allergenen. Zo wordt het afweersysteem van het dier getraind om er niet meer op te reageren. En bij het merendeel — ongeveer 75% — werkt dat. Dan kan je jouw huisdier dus weer volop knuffelen zonder dat er een uurtje krabben op volgt.