Blijven je haren en nagels groeien na de dood?

Een paar dagen na hun dood hebben overleden mannen plots baardstoppels op hun gezicht, en ook nagels lijken na iemands dood langer dan voordien. Veel mensen zijn er dan ook van overtuigd dat onze haren en nagels nog even doorgroeien na de dood. Maar is dat ook zo?
Haarnagels

Hebben nagels en haren het eeuwige leven, en groeien ze na je dood nog verder? De ruwe baardstoppels en langere vingernagels van overledenen doen het vermoeden, maar het is niet zo: dood is weldegelijk dood, ook voor je haren en nagels.

Alles is voorgoed gedaan

Om nagels en haren te laten groeien, heb je zuurstof nodig. De toevoer daarvan valt stil na de dood: je hart pompt geen bloed meer door je lijf. Dat bloed vervoerde trouwens niet alleen broodnodige zuurstof, maar ook glucose die de cellen nodig hebben om zich te kunnen delen. Ze kunnen dus echt niet meer groeien. 

Uitdroging

En toch hebben overleden mannen baardstoppels op hun gezicht. Hoe komen die daar dan? Niet omdat je lichaamshaar doorgroeit, maar wel omdat je huid uitdroogt. Hierdoor komen haartjes die voordien onder de huid zaten tevoorschijn. Hetzelfde gebeurt met de huid rond onze nagels, waardoor die meer zichtbaar worden. 

Of anders gezegd: het zijn niet de haren en nagels die groeien, maar de huid die krimpt.