De ideale kerstboom-versier-formule

Ha‑π Christma(th)s!
Ha‑π Christma(th)s! Het is weer die tijd van het jaar’: we mogen de kerstboom zetten én versieren. Maar hoe kom je tot een picture-perfect resultaat? Hoeveel kerstballen, lampjes hang je erin? En welke lengte moet de slinger idealiter hebben? Simpel: daar bestaat een wiskundige formule voor!
Christmas ornaments on tree royalty free image 1568393564

Wonderschoon is hij wel, die denneboom. Maar geen twee zijn hetzelfde. En dus is het elk jaar uitzoeken hoeveel versiering er nodig is om je kerstboom aan te kleden. Daar komt nu verandering in: studenten van de universiteit van Sheffield ontwikkelden een formule waarmee je precies weet hoeveel kerstballen, slingers en lichtjes er nodig zijn.

Wiskundig versieren

Wil je jouw kerstboom volgens de regels van de kunst versieren? Dan moet je zijn hoogte in centimeter kennen. De ideale piek is tien keer kleiner. En de perfecte lichtslinger is die hoogte vermenigvuldigd met het getal π (3,14). Voor een kerstboom van 150 centimeter wordt dat dus 4,7 meter aan lampjes en een piek van 15 centimeter.

De perfecte lengte van de slinger? Daarvoor vermenigvuldig je de hoogte van je boom met 13 keer π gedeeld door 8. Nog iets meer cijferwerk wordt het voor het juiste aantal kerstballen. Wie geen lege plekken wil, vermenigvuldigt de hoogte van zijn kerstboom met de vierkantswortel van 17 gedeeld door 20. Voor onze voorbeeldboom van 150 centimeter hebben we dus een slinger van 7,6 meter en 31 kerstballen nodig.

Of je surft gewoon naar hier en laat je computer alles berekenen!

En, voldoet jouw boom aan de ideale afmetingen?