De luiaardvacht als ziektebestrijder?

De luiaard mag dan geen erg actief dier zijn, hij zou best weleens de nieuwste superheld kunnen worden. Zijn vacht kan ons misschien redden van onze antibioticaresistentie.
Luiaard

Elke dag sterven in Europa bijna honderd mensen aan infecties met een bacterie die niet meer reageert op antibiotica. Door dit te vaak onnodig te nemen, worden bacteriën er stilaan resistent tegen en neemt de werking dus af. Dat levensgevaarlijk probleem zou de luiaard weleens kunnen oplossen. In de vacht van deze notoir trage dieren zit immers een bijzonder ecosysteem dat als ziektebescherming kan dienen.

Camouflage

Luiaards hebben hun naam niet gestolen. Ze eten zo’n energie-arm dieet dat ze 15 uur per dag slapen en de rest van de tijd tergend traag bewegen. Toch zijn ze geen makkelijk doelwit voor roofdieren. Er groeien algen in hun vacht, waardoor die een groene tint krijgt. Prima camouflage dus voor in de jungle.

Ziektebestrijding

Naast algen is de luiaardvacht ook een prima biotoop voor insecten, schimmels en bacteriën. Die kleine organismen leven er vreedzaam samen. En verbazingwekkend genoeg lijken luiaards er niet ziek van te worden. Dat niet alleen, ze hebben ook amper last van infecties.

Een ecosysteem op de huid dat ziektes of infecties lijkt te voorkomen? Dat moest verder onderzocht worden. Wetenschappers namen vachtmonsters van luiaards die naar een opvangcentrum waren gebracht. In die stalen vonden de onderzoekers enkele stammen van de bacteriën Rothia en Brevibacterium die ziektebestrijdende moleculen aanmaken.

De oplossing?

In de vacht van de luiaards is dus een heel systeem gaande dat ziekteverwekkers buitenspel zet. Dat zou weleens dé oplossing voor de antibioticaresistentie kunnen zijn. Al moeten er voor het zover is nog heel wat onderzoeken en tests gebeuren. Nu maar hopen dat die onderzoeksfase niet op luiaard-snelheid zal verlopen …