Update 23/10/2020 — Technopolis en Dinopolis blijven OPEN! Om ons te bezoeken heb je een online ticket en/​of een registratiebevestiging nodig.
Kom veilig op bezoek
Schermafbeelding 2020 09 22 om 10 28 30

De vijfsecondenregel: feit of fictie?

De enige echte waarheid!
Wat doe je als je een stuk chocola of een koekje op de grond laat vallen: oprapen en opeten? Volgens de wijdverspreide 'vijfsecondenregel' kan het best: als je de lekkernij maar snel genoeg redt, hoef je geen bacteriën te vrezen. Maar klopt dat ook echt?

De vijfsecondenregel?

De vijfsecondenregel is eenvoudig simpel: raap je voedsel dat op de grond viel binnen de vijf seconden weer op? Dan mag je het - zonder je zorgen te maken over je gezondheid - weer verder opeten. Het idee erachter is dat bacteriën tijd nodig hebben om het gemorste eten te bereiken en dat zou meer dan vijf seconden kosten.

Klopt dat?

Jammer maar helaas, je stukje cake of chocola is reddeloos verloren eens het op de grond terechtkomt. Zodra het voedsel de vloer raakt, neemt het de bacteriën van die vloer over. Hoe langer het er blijft liggen, hoe meer bacteriën het verzamelt. Maar zelfs als je het direct opraapt, is het al besmet. Zo blijk uit onderzoek aan de Amerikaanse Rutgers University.

De vijfsecondenregel-test

De Amerikaanse onderzoekers leefden zich uit door eens goed te morsen op een ondergrond met daarop de Enterobacter aerogenes-bacterie. Ze variëerden in type voedsel (zachte snoepjes, met boter besmeerd brood, een onbesmeerde boterham en watermeloen), in soorten ondergrond (tegels, parket, tapijt en roestvrij staal) en in aanraaktijd (één seconde, vijf seconden, dertig of zelfs driehonderd seconden). In totaal waren er 128 mogelijke scenario’s en die werden elks nog eens 20 keer herhaald. Na elke test werd gecheckt hoeveel bacteriën er op het voedsel zaten.

Het resultaat

De test bewees dat bacteriën razendsnel zijn. Soms bleken ze maar minder dan een seconde nodig te hebben om het voedsel te besmetten. En hoe langer het voedsel op de grond lag, hoe meer bacteriën het telde.

Bij sommige etenswaren verliep de besmetting sneller dan bij andere. Zo verzamelde de watermeloen de meeste bacteriën op de kortste tijd, omdat ze zich gemakkelijker kunnen verplaatsen met behulp van vocht. Ook het oppervlak speelde een rol: tegels, parket en roestvrij staal bleken de bacteriën sneller over te dragen op voedsel dan tapijt.

Conclusie

Vergeet die vijfsecondenregel! Ook al kan je ze niet zien op je gevallen stukje cake, de bacteriën zijn er wel. Stop dus maar met tellen, speel op veilig en gooi het gewoon in de vuilnisbak.

Volg ons op YouTube voor een heleboel hacks, fun facts en random awesomeness