Doe de ei-check

De eetbare inhoud van eieren is netjes ingepakt in een harde schaal, maar toch kan je aan de buitenkant allerlei dingen te weten komen over de binnenkant.
3eieren zonderaanduiding

Kuikenkinderkamer

Elk ei heeft een spitse en een stompe kant. Aan de stompe kant zit tussen eiwit en eischaal een luchtkamer’. Pas gelegde eieren hebben geen luchtkamer, die ontstaat pas tijdens het afkoelen. De luchtkamer is levensnoodzakelijk voor kuikens. Dat is niet zo onlogisch, want eieren voldoen op alle vlakken perfect aan de noden van een ongeboren kip: bescherming tegen de buitenwereld, vocht en voedingsstoffen om te groeien.


Aan de luchtkamer kan je zien hoe oud het ei is: hoe groter de luchtkamer, hoe ouder het ei. Dat komt omdat een eischaal niet helemaal ondoordringbaar’ is. Integendeel, ze is poreus’ (daarom bewaar je eieren best niet in de buurt van knoflook of uien). Doorheen de eischaal verdampt vocht, waardoor er meer plaats is voor lucht. Vooraleer volgroeide kuikens de schaal openbreken, halen ze hun allereerste teugjes lucht uit de luchtkamer.

Kijk door een ei

Hoe groot de luchtkamer is, kan je ontdekken door een zaklamp vast te tapen aan een wc-rolletje en dan aan het andere uiteinde een eitje te houden. Of je kan het ei gewoon in een kom water leggen. Want terwijl het volume van een ei constant blijft, neemt de massa af met het ouder worden door verdampend vocht.

Verse eieren zinken dan ook naar de bodem van water. Een iets ouder eitje zal lichtjes met de stompe kant naar boven gaan staan. Ook dan hoef je je nog geen zorgen te maken. Als het ei echt loodrecht opstaat op z’n spitse kant, of zelfs gaat zweven of drijven in het water, bestaat de kans dat je met een rot ei te maken hebt.

Eitje rot?

Trouwens, niet alle drijvende eieren zijn over datum. Hoe groot de luchtkamer ook is, het rottingsproces treedt pas in gang wanneer er bacteriën via de poreuze schaal binnendringen. Van nature zijn eieren daartegen beschermd d.m.v. een beschermlaagje, de cuticula’. Die kan beschadigd raken door scheurtjes of zelfs door het ei schoon te maken’.