Een aperitiefje als medicijn?

De populaire cocktail gin-tonic is op zo goed als elke drankkaart te vinden. Maar wat wij vandaag graag als aperitief drinken was ooit een middeltje tegen malaria — met dank aan enkele Britse soldaten mét goede smaak.
Aperitief

Het gin & tonic-verhaal start in het India van de 19de eeuw. Om handel te voeren in de regio had het Verenigd Koninkrijk de Britse Oost-Indische Compagnie opgericht. Aan die handelsorganisatie was ook een leger verbonden. De grootste vijand van de soldaten? Geen plunderaars, maar malariamuggen.

Dodelijke ziekte

Malaria is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de Plasmodium-parasiet. Die kan in je lichaam terechtkomen na een steek van een besmette malariamug’. Malaria is te genezen, maar als je de ziekte niet tijdig behandelt kan ze dodelijk zijn. Ook vandaag sterven er nog zo’n 400.000 mensen per jaar aan.

Het wondermiddel kinine

Gelukkig kende de Britse legertop een slim middeltje tegen malaria: de stof kinine’. Die komt uit de bast van de kinaboom en werd in de 17de eeuw al in Peru gebruikt als medicijn tegen koorts. Nadat de Spanjaarden Zuid-Amerika deels hadden veroverd, leerden ook de Europeanen kinine kennen en ontdekten ze dat de stof tegen malaria werkte. En dus dronken de in India gestationeerde soldaten in de 19de eeuw regelmatig een tonic — een drankje met kinine in — als remedie tegen malaria.

Cocktail hour

Het nadeel van kinine? Het smaakt nogal bitter. Daarom besloten de soldaten het malariamedicijn wat bij te kruiden’: ze mengden de tonic met bruiswater, suiker, een schijfje citroen en een stevige scheut gin. De basis voor de klassieke gin-tonic was gelegd. Het frisse medicijndrankje was ideaal om s namiddags te drinken — tijdens cocktail hour.

Veilige dosis

Bij hoge dosissen kinine kan je last krijgen van oorsuizen, hoofdpijn en misselijkheid. Vandaag bestaan er gelukkig al heel wat effectievere antimalariamiddelen dan kinine, waarvan je minder bijwerkingen krijgt. Maar laat dat je niet tegenhouden om af en toe toch eens van een gin-tonic te slurpen. De dosis kinine erin is laag genoeg om er zorgeloos van te genieten!